Interliber

PDV je najveći ubojica knjige: Međunarodni sajam Interliber od 8. do 13. studenog

Sandra Sabovljev

Foto: Darko Jelinek

Foto: Darko Jelinek

Od 2000. do 2013. PDV na knjigu bio je na nultoj stopi i to je bilo doba izdavačke renesanse. S ulaskom u EU ušli smo u najniži, petpostotni porezni razred, i otada počinje nezaustavljivo urušavanje nakladništva i knjižarstva



ZAGREB Od 8. do 13. studenog održat će se na Zagrebačkom velesajmu tri značajna projekta – Interliber, Infogamer by Reboot i Inova – u devet paviljona, odnosno na površini od 32.000 četvornih metara, a svoje će proizvode i usluge prezentirati oko 950 izlagača iz 32 zemlje – najavila je voditeljica podružnice Zagrebački velesajam Diana Tomšić slikovito nazivajući ova tri projekta najvećom čitaonicom, najvećom igraonicom i najvećim inkubatorom.


Za bibliofile najznačajniji segment najave je Interliber, 39. međunarodni sajam knjiga i učila, najveća književna i nakladnička manifestacija što će ove godine okupiti 300 izlagača iz 12 zemalja, a međunarodni predznak sajmu dat će nacionalne izložbe Kine i Srbije.


Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara pri HGK-u Mišo Nejašmić istaknuo je da je unatoč krizi Interliber iz godine u godinu uspijevao rasti. Međutim, ako zažive porezni prijedlozi i povećanje porezne stope na knjigu koja trenutačno iznosi pet posto, posljedice za ovu branšu bit će katastrofalne. Čelnik nakladnika i knjižara ipak se nada da će nova ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek spriječiti takve pogubne fiskalne najave.




– PDV je najveći ubojica knjige. Od 2000. do 2013. on je bio na nultoj stopi i to je bilo doba izdavačke renesanse. S ulaskom u EU ušli smo u najniži, petpostotni porezni razred, a tadašnja je vlada obećala da će izdavačima kompenzirati taj gubitak na druge načine, no to je izostalo. Otada počinje nezaustavljivo urušavanje nakladništva i knjižarstva čije je infrastruktura toliko uzdrmana da mi uopće ne osjećajamo pozitivne makroekonomske pomake i izlazak iz krize – kazao je Nejašmić koji svako povećanje PDV-a na knjigu smatra kobnim, razlika je samo u brzini propasti izdavaštva.


– U slučaju povećanja PDV-a možemo se pozdraviti s Interliberom kakav sada imamo. Izlagati bi moglo tek desetak najvećih izdavača koji bi preživjeli poreznu reformu – prognozirao je Nejašmić zaključivši da bi država na kraju imala više štete nego financijske koristi.


Osim Interlibera, valja najaviti i InfoGamer koji se u pet godina prometnuo u jedan od najvećih gaming sajmova u Europi. U dosad najvećem izdanju odvijat će se u pet paviljona, a na 15.000 kvadrata izložbenog prostora predstavit će se 200 izlagača iz 16 zemalja, s fokusom na predstavljanju novih igara. – Očekujemo više od 70.000 posjetitelja, kazao je organizator InfoGamera Damir Đurović.

Predsjednik Saveza inovatora Ladislav Prežigalo najavio dolazak 450 inovatora iz 22 zemlje svijeta na Inovu, naglasivši da su inovatori pokretači društva, a time i gospodarstva. Preporuka je stoga da se dio novca iz europskih fondova usmjeri na inovacije koje su potebne da se pokrene gospodarstvo.