Priopćenje

HOK: 60 tisuća obrtnika paušalista potrebno je porezno rasteretiti

Portal Novi list

Foto: Arhiva/NL

Foto: Arhiva/NL

Porezna reforma zaobišla je obrtnike „paušaliste“ u pogledu umanjenja osnovice za plaćanje doprinosa za mirovinsko osiguranje



Hrvatska obrtnička komora kontinuirano kroz eSavjetovanje upućuje prijedloge za izmjene podzakonskih propisa u cilju unapređenja uvjeta poslovanja za obrtnike, tako je vezano uz Pravilnik o paušalnom oporezivanju samostalnih djelatnosti upućen zahtjev za zadržavanjem porezne stope poreza na dohodak na dosadašnjih 10 %, s obzirom na predloženo povećanje na 12 %.


Istaknuto je da je porezna reforma zaobišla obrtnike „paušaliste“ u pogledu umanjenja osnovice za plaćanje doprinosa za mirovinsko osiguranje I stup.


HOK se stalno zalaže za izjednačavanje prava mladih obrtnika u pogledu poreza na dohodak i doprinosa za zdravstveno osiguranje u kojem su mladi radnici djelomično ili u cijelosti oslobođeni plaćanja istih te smatra da je potrebno iznos poreza na dohodak ostaviti na razini 10%, kako bi i obrtnici “paušalisti” osjetili poreznu reformu.




U suprotnom, svi će se obrtnici “paušalisti”, njih gotovo 60 tisuća, dodatno oporezovati, a porezno opterećenje u pojedinim jedinicama lokalne samouprave će rasti i do 20%.