Dodijeljene nagrade HGK

Zlatna kuna: Maistra iz Rovinja najbolja među velikim tvrtkama, nagrada za promicanje gospodarstva Mati Rimcu

Hina

U kategoriji najbolje tvrke srednje veličine Zlatnu kunu dobila je tvrtka Pet minuta, dok je kao najbolja mala tvrtka proglašena Bruketa&Žinić&Grey



ZAGREB Turistička tvrtka Maistra iz Rovinja proglašena je najboljom velikom hrvatskom tvrtkom po izboru Hrvatske gospodarske komore (HGK) te joj je u ponedjeljak navečer dodijeljena nagrada »Zlatna kuna«.


Tomislav Popović iz uprave rovinjske Maistre kazao je da će ova nagrada pomoći kompaniji da nastavi tamo gdje je stala, a to je sada već desetogodišnji kontinurirani rast.


U kategoriji najbolje tvrke srednje veličine Zlatnu kunu dobila je tvrtka Pet minuta, dok je kao najbolja mala tvrtka proglašena Bruketa&Žinić&Grey.




Najboljom bankom proglašena je Privredna banka Zagreb (PBZ), a najboljim osiguravajućim društvom Wiener osiguranje Vienna Insurance Group.


Zlatnu kunu u kategoriji inovacija dobila je tvrtka Altpro, a u novoj kategoriji post startup tvrtka Axilis.


Ove godine je po prvi put u sklopu Zlatne kune dodijeljeno i priznanje za promicanje gospodarstva, a pripala je Mati Rimcu iz tvrtke Rimac Automobili.


Zlatna kuna za životno djelo uručena je Stjepanu Šafranu, doajenu hrvatskoga obrtništva i poduzetništva koji je tijekom godina iz jednostavne radionice za preradu metala i strojnu obradu razvio poslovni sustav s tri tvrtke s preko 210 zaposlenih, koje uspješno posluju na hrvatskome, europskome i afričkome tržištu.


Grabar-Kitarović zahvalila HGK-u


Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović zahvalila je Hrvatskoj gospodarskoj komori na stručnoj pomoći prigodom organizacije brojnih inozemnih aktivnosti u kojima su zajednički promovirali hrvatsko gospodarstvo.


Naglasila je kako smatra da na izvozu treba temeljiti razvoj hrvatskog gospodarstva, jer će on kreirati proizvode dodane vrijednosti, dovesti do gospodarskog rasta i većeg životnog standarda.


Pritom je istaknula važnost suradnje između države, akademske odnosno istraživačke zajednice, te gospodarske zajednice, koja će njihove inovacije pretvarati u stvarnost.


Plenković: Vlada će nastaviti mjerama i zakonima pomagati hrvatskom gospodarstvu


Premijer Andrej Plenković kazao je da će Vlada u svojim aktivnostima nastaviti s mjerama i zakonskim prijedlozima koji će pomoći hrvatskom gospodarstvu, pri čemu je između ostalog naveo i poreznu reformu koja je rasteretila gospodarstvo.


Kazao je da će Vlada nastaviti nacionalni program reformi, naglasivši da se u proceduri nalazi više zakona, a naveo je i napore oko uvođenja eura.


Reforme smatra najboljim jamstvom demografskog oporavka Hrvatske, a njima će se stvoriti i preduvjeti poduzetnicima za kreiranje novih radnih mjesta i veću zaposlenost.


Predsjednik HGK Luka Burilović kazao je da unatoč Vladinim reformama i pozitivnim pokazateljima, poput rasta BDP-a i izvoza kao i smanjenja deficita i javnog duga, Hrvatskoj potrebna još dublja i dinamičnija promjena kako ‘ne bismo zapeli na začelju ljestvice razvijenosti Europske unije’.


Osim potrebe efikasnije i poticajne javne uprave te stabilnog zakonodavnog okvira, posebice ističe novi obrazovni sustav koji će odgovoriti stvarnim potrebama tržišta rada.


»Obrazovanje mora biti naš instrument za stvaranje efikasnijeg sustava, koji neće poljuljati svako nevrijeme. Komora je ponudila model dualnog strukovnog obrazovanja, koji može u bitnome promijeniti dostupni kadar. Stoga možemo reći da je ispit naše društvene i političke zrelosti tek pred nama«, naglasio je Burilović, dodavši da je neophodno udruženo djelovanje svih sastavnica društva, kao i sinergija Vlade i opozicije.


Predsjednik udruženja europskih gospodarskih komora Eurochambres Richard Weber kazao je da je HGK u posljednjih nekoliko godina pokazala snagu provodeći reforme koje su zavidnom brzinom unaprijedile i modernizirale poslovanje Komore.


Kako je pritom istaknuo, vodstvo HGK-a u punom kapacitetu iskorištava mrežu Eurochambresa kako bi pomoglo hrvatskim poduzetnicima u internacionalizaciji poslovanja.