Tvrtke više neće moći odbijati pretporez na automobile i reprezentaciju

Zbogom povlasticama: Državi od poreza na aute i gošćenje 600 milijuna kuna, lani “na firmu” kupljena 33 porschea

Jagoda Marić

Na primjedbu iz poslovnog sektora da će na taj način otežati poslovanje pojedinim poduzećima naši sugovornici iz Vlade odgovaraju da će svi oni kojima je prijevoz osnovna djelatnost i dalje nabavljati automobile bez plaćanja PDV-a, ali da mora prestati praksa kupnje automobila za potrebe pravnih osoba, iza čega se skriva kupnja za privatne potrebe



ZAGREB Unatoč protivljenju privatnog sektora Vlada je odlučila da poduzeća više neće biti oslobođena plaćanja PDV-a na kupnju automobila, zrakoplova, plovila i na troškove reprezentacije.


 Iako su posebno glasni u protivljenju toj Vladinoj namjeri bili trgovci automobilima, Banski dvori su ostali neumoljivi i na svaki novi automobil koji tvrtka kupi platit će PDV od 25 posto. Isto tako plaćat će se PDV na troškove reprezentacije, odnosno ugošćivanja, darivanja i plaćanja odmora poslovnim partnerima, te najma kuća, automobila i plovila. Na taj način država će, nadaju se u Vladi, godišnje ubrati dodatnih 550 do 600 milijuna kuna.  


 Iskorištene mogućnosti


Poduzeća su dosad u obračunu PDV-a mogla odbiti 30 posto pretporeza na troškove reprezentacije i 70 posto pri kupnji automobila. No, to nije bila jedina olakšica koju su imali u slučajevima reprezentacije i kupnje automobila, jer su pri obračunu poreza na dobit mogli umanjiti poreznu osnovicu za 70 posto ukupnih troškova reprezentacije i za 30 posto ukupnih troškova kupnje automobila.



– Nitko me ne može uvjeriti da bilo koje poduzeće za normalnu djelatnost treba kupiti »porsche«, a lani su ih tvrtke kupile 33, ili ferrari ili luksuznu jahtu. Bit će prije da je taj automobil kupljen zato što gazda uživa u luksuzu. Ako ima novac za takve »igračke« neka onda plati i porez na auto koje košta 350 tisuća kuna, kaže naš sugovornik iz Vlade.   Na primjedbu da će u probleme doći trgovci automobilima jer polovicu automobila na hrvatskom tržištu kupuju pravne osobe, naš sugovornik odgovara da je »najmanje polovica od te polovice« kupljena za osobne potrebe i da bi ljudi aute svejedno kupili, ali su dodatno profitirali zahvaljujući olakšici, što je bilo nepravedno prema ostalim građanima.


Tu olakšicu država im nije ukinula i nju zadržavaju i u budućnosti. Upravo prijave poreza na dobit za 2010. godinu pokazuju koliko su domaća poduzeća prijavila troškova reprezentacije i izdataka za kupnju automobila.


Prije trošili i više


Tako im je osnovica poreza na dobit na osnovu kupnje automobila umanjena za 1,265 milijardi kuna. Kako je to tek 30 posto ukupnih troškova za kupnju automobila to znači da su poduzeća u prošloj godini na nabavu osobnih vozila potrošila 4,21 milijardu kuna.


Iskoristile su tvrtke i mogućnost da osnovicu za obračun poreza na dobit umanje za 70 posto, odnosno za 1,186 milijardi kuna, što znači da su primjerice na ručkove, darove, odmor i rekreaciju svojih poslovnih partnera u prošloj godini potrošili više od 1,70 milijardi kuna, pa je tako trošak reprezentacije i kupnje automobila bio ukupno šest milijardi kuna.  


Iznos je to koji država potroši za isplatu dvije mjesečne mirovine, ili ono što u više od šest godina potroši na naknade ljudima koji su završili na burzi jer su te iste tvrtke provodile racionalizaciju smanjivanjem nezaposlenih.


Potrošenih šest milijardi kuna na kupnju automobila i na reprezentaciju u 2010. godini, smanjenje je u odnosu na dvije godine ranije kada su poduzetnici na iste stavke, barem prema prijavljenom odbitku za obračun poreza na dobit, potrošili sedam milijardi kuna.


Na primjedbu iz poslovnog sektora da će na taj način otežati poslovanje pojedinim poduzećima naši sugovornici iz Vlade odgovaraju da će svi oni kojima je prijevoz osnovna djelatnost i dalje nabavljati automobile bez plaćanja PDV-a, ali da mora prestati praksa kupnje automobila za potrebe pravnih osoba, iza čega se skriva kupnja za privatne potrebe.


Na automobile vrednije od 400 tisuća kuna tvrtke već od lani nemaju pravo na odbitak pretporeza, ali u Vladi kažu da onaj tko kupi takav automobil može platiti porez i na onaj jeftiniji.