Stečaj brodogradilišta

Završio sastanak o Uljaniku, a ministar i uprava i dalje kriju tko je poslao ponude

Portal Novilist.hr

Photo: Dusko Marusic /PIXSELL

Photo: Dusko Marusic /PIXSELL

Mladen Novosel iznosi da je predsjednik Uprave rekao da ima spremnog partnera, ali sindikalist nije htio otkriti koliko "milijuna eura" su spremni uložiti



ZAGREB U Ministarstvu gospodarstva završio je sastanak s Upravom Uljanika i sindikatima, ali ministar Darko Horvat i Uljanikovi menadžeri i dalje kriju tko je uopće poslao ponude za spašavanje Uljanik grupe, u kojoj je i riječki 3. maj.


“Mi razmatramo materijale koje smo dobili, ponude koliko su kompletirane. Čim taj dio utvrdimo mi ćemo s tim izaći na burzu i pred hrvatsku javnost, bez odgađanja” rekao je predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić, javlja N1.


Poznato je da je šest kompanija pregledalo Uljanikove knjige.




Neslužbeno se zna samo da je zainteresirana australska Scenic grupa, a potvrđene su ponude Pomorskog instituta iz Splita te ponuda Brodosplita u suradnji s talijanskim Fincantierijem.


“Očekivali smo imena strateških partnera i koja je njihova namjera i u kojem pravcu žele ući kao partneri Vladi u procesu restrukturiranja. Nismo sretni jer nismo doznali o kakvim se ponudama radi. Nakon žestoke rasprave uspjeli smo saznati da je riječ o kvalitetnim partnerima.


Kroz nekoliko dana će i socijalnim partnerima biti predočeno o kojim se partnerima radi. Čekamo da vidimo hoće li radnici dobiti plaće za prosinac ili za siječanj. Možda ću zažaliti, ali po prvi puta ima nade. Po prvi puta mislim da i ministar Horvat misli ozbiljno i da može ovaj proces završiti.


Nadam se da ćemo kroz nekoliko dana moći razgovarati o konkretnim potezima za Uljanik i 3. maj te kako da radnici prebrode sav taj proces. Sredstva se pokušavaju iznaći. Najvažnije nam je da u Hrvatskoj opstane brodogradnja”, rekao je predsjednik SSSH Mladen Novosel.


Dodao je da je predsjednik Uprave rekao da ima spremnog partnera, ali Novosel nije htio otkriti koliko “milijuna eura” su spremni uložiti. 


“Konsenzusom svih dionika za stolom, a bilo nas je tridesetak, prihvatili smo činjenicu da imamo puno povjerenje u ovu Upravu. Ova činjenica je početak procesa u koji ulazimo zajedničkim snagama… Bliži se 6. veljače, učinit ćemo sve da do stečaja u 3. maju ne dođe. Subota i nedjelja nisu dovoljno vrijeme da Uprava napravi kvalitetnu analizu ponuda…


Mi ćemo u sljedećih nekoliko dana pustiti Upravu na miru, napravi kvalitetnu analizu, pojasni sve nedoumice i da nam pripreme relevantnu analizu na osnovu koje će Uprava, NO i Skupština društva donijeti odluku”, rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat, dodavši da se traže modaliteti kako radnicima isplatiti plaće za prosinac i prvi mjesec te kako prebroditi razdoblje dok strateški partner ne preuzme svoje obveze.


Horvat je istaknuo kako strateški partner mora minimalno s pedeset posto sredstava sudjelovati u procesu restrukturiranja, koji se procjenjuje na 800 milijuna eura, prenosi N1.