Dobar posao

Zapovjedni brod Šeste flote opet na remontu u “Lencu”

Orjana Antešić

Za razliku od prije tri godine, kada je ovaj američki ratni brod prvi put bio na dokovanju u »Lencu«, sada se radi o daleko obimnijim zahvatima zbog kojih će USS Mount Whitney u »Lencu«boraviti šest mjeseci



Brodogradilište »Viktor Lenac« ponovno je izabran za remontnu bazu zapovjednog broda američke Šeste flote – USS Mount Whitney. U konkurenciji između šest mediteranskih brodogradilišta, »Lenac« je još jednom uspio zadobiti povjerenje Američke ratne mornarice i potpisati ugovor za posao vrijedan 21,3 milijuna dolara. Za razliku od prije tri godine, kada je ovaj američki ratni brod prvi put bio na dokovanju u »Lencu«, sada se radi o daleko obimnijim zahvatima zbog kojih će USS Mount Whitney, čiji je dolazak najavljen za siječanj iduće godine, boraviti u ovom brodogradilištu punih šest mjeseci.   


Kapaciteta ima


Osim dokovanja i kompletnog remonta, koji će uključivati i uređenje dijela nastambi i kuhinja na brodu, izmjenu čelične strukture oplate i palubnih kućica, u »Lencu« će se obaviti i preinaka postojećeg sustava elektro-energetskog napajanja na ovom zapovjednom brodu američke 6. flote, sa instalacijom novih generatora, elektro-energetskih ploča i kontrolnih mehanizama opreme. Preuredit će se i sistem preljeva goriva, reverzne osmoze, ispiranja crnih i sivih voda, dojave požara.


U »Lencu« već sada najavljuju da će složenost ovih zahvata na USS Mount Whitneyju zauzeti dobar dio njihovih brodogradilišnih resursa većim dijelom iduće godine, ali i da će, s druge strane, još uvijek raspolagati sa dovoljno remontnih kapaciteta za druge poslove.




Predsjednik Uprave »Lenca« Robert Škifić napominje da je ovaj novougovoreni posao sa Američkom ratnom mornaricom profesionalno vrlo zahtjevan, ali i financijski isplativ u toj mjeri da će osigurati dobro poslovanje brodogradilišta u narednoj godini, kao i moguće daljnje investiranje u modernizaciju njihovih kapaciteta u Martinšćici.   


Dva velika posla


Ovu i iduću poslovnu godinu »Lenca« obilježit će tako dva velika i značajna projekta koja zahtjevaju maksimalnu angažiranost i profesionalnost svih njihovih snaga i kapaciteta. Treba, naime, podsjetiti na najveći posao »Lenca« koji je upravo u tijeku – dvadesetak milijuna eura vrijednoj preinaci kabelopolagača »Cable Enterprise« u vlasništvu poznate Prysmian grupacije. Riječ je o iznimno zahtjevnom projektu, sa kratkim ugovornim rokovima i visokim penalima u slučaju bilo kakvog odstupanja od dogovorenog. Velik je to test za »Lenac« koji će mu, ukoliko ga uspješno položi do sredine veljače iduće godine, osigurati vrlo značajnu referencu i, naravno, financijske benefite koje »vuče« jedan tako velik posao.