Prijedlog EK

Zadnje pomicanje sata čeka nas 31. ožujka 2019. godine. Hrvatski turizam imat će od toga itekako koristi

Andrea Bralić

Photo: Filip Brala/PIXSELL

Photo: Filip Brala/PIXSELL

I većina građana EU-a izjasnila se za ljetno računanje vremena, a predsjednik Jean-Claude Juncker je rekao kako će Komisija poštovati volju građana



RIJEKA Europska komisija jučer je objavila prijedlog ukidanja polugodišnjeg pomicanja sata u EU-u u sljedećoj godini, prema kojem bi sat zadnji put pomicali u nedjelju 31. ožujka iduće godine, dokad bi sve države članice trebale odlučiti hoće li nakon tog, posljednjeg zajedničkog pomicanja sata, ostati na ljetnom računanju vremena ili će 27. listopada iduće godine sat opet pomaknuti na zimsko računanje te ga tako trajno »zamrznuti«.


– Prema prijedlogu Europske komisije, svaka država članica bi do travnja 2019. godine trebala odlučiti namjerava li trajno primjenjivati ljetno ili zimsko računanje vremena kako bi se olakšala tranzicija. Posljednje obvezno pomicanje sata na ljetno računanje vremena bilo bi u nedjelju, 31. ožujka 2019. Države članice koje se žele vratiti na zimsko računanje vremena mogle bi napraviti još jedno, posljednje polugodišnje pomicanje u nedjelju, 27. listopada 2019. Nakon tog datuma, polugodišnje promjene više ne bi bile moguće – ističe europarlamentarni zastupnik Davor Škrlec, koji se kao član radne skupine Europskog parlamenta zalagao za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata u EU-u. Pozdravlja brz odgovor Komisije na želje građana koji su se velikom većinom u provedenoj anketi izjasnili za ukidanje pomicanja kazaljki na satu.


Aktualne dvije opcije


Komisija predlaže ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata za cijelu Europsku uniju, postavlja jasan i kratak vremenski okvir kako bi promjene stupile na snagu te potiče konzultacije na nacionalnoj i europskoj razini kako bi se osigurao koordinirani pristup među državama članicama. Kako bi prijedlog Komisije stupio na snagu na vrijeme, Europski parlament i Vijeće Europske unije trebaju ga usvojiti najkasnije do ožujka 2019. godine.




Hrvatska kao turistička zemlja uopće nema dvojbe kada je riječ o računanju vremena jer sat vremena duži dan u ljetnoj varijanti zaista puno znači u mjesecima kada se ostvaruje glavnina turističkog prometa. Naime, nakon što su se građani Europske unije odlučili za ukidanje pomicanja sata, na redu su države članice i Europski parlament koji moraju odlučiti žele li da sat ostane na ljetnom ili zimskom računanju vremena. Većina država članica EU-a ima dugu tradiciju ljetnog računanja vremena, a Europski parlament naglašava da je očuvanje jedinstvenog računanja vremena u EU-u od presudne važnosti.


Aktualne su dvije opcije, a to su zadržavanje ljetnog računanja vremena ili ukidanje pomicanja sata dvaput godišnje u svim državama članicama i zabranjivanje periodičnog pomicanja sata što ne bi utjecalo na odabir vremenske zone te bi svaka država članica i dalje sama odlučivala hoće li trajno zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.


Ministar turizma Gari Cappelli ističe da će se Hrvatska zalagati za ljetno računanje vremena, a isto mišljenje imaju i naši eurozastupnici koje smo upitali za mišljenje.


Ivan Jakovčić (IDS) tako ističe da snažno podržava odluku Europske komisije da, temeljem ankete provedene među građanima Unije, zemljama članicama i Europskom parlamentu predloži da se u EU-u odustane od pomicanja kazaljki na satovima na proljeće i jesen.


– No smatram neprihvatljivim da se izbor između trajnog ljetnog ili trajnog zimskog računanja vremena prepusti svakoj pojedinoj zemlji članici. Od Europske komisije očekujem da izađe s prijedlogom usklađene odluke o računanju vremena koja će se primjenjivati na području cijele Unije. Osobno se zalažem da se u EU-u satovi trajno prebace na ljetno računanje vremena.


Turizam bi nedvojbeno imao koristi od takvog podešavanja kazaljki na satovima. Naime, ljetnim računanjem vremena bi se aktivni život i potrošnja produljili u večernje sate. Dodatni sat dnevne svjetlosti potaknut će građane i turiste da, umjesto sjedenja pred televizorima, u večernjim satima izađu van, prošetaju parkovima ili posjete turističke atrakcije. A dodatna potrošnja turista dobrodošla je, osobito kada znamo da turizam generira 20 posto hrvatskog BDP-a – ističe Jakovčić.


Važno danje svjetlo


Zastupnik Davor Škrlec (Zeleni/ESS, nezavisni) također je sklon odluci da se preuzme ljetno računanje vremena zbog životnih navika koje su se promijenile.


– Sve se kasnije počinje i završava s poslom i zato je danje svjetlo navečer važno. Osobito to odgovara turističkim zemljama kojima je što duže danje svjetlo navečer izravni interes. Zastupnici u Europskom parlamentu su u veljači usvojenom rezolucijom pozvali Komisiju da pristupi temeljitoj analizi Direktive 2000/84/EZ i, ukoliko je potrebno, izradi prijedlog za njenu reviziju. U rezoluciji Europskog parlamenta istaknuli smo kako je od presudne važnosti uspostaviti jedinstveni sustav EU-a za računanje vremena i nakon ukidanja sustava polugodišnjeg pomicanja sata.


Činjenica je da se većina građana EU-a izjasnila kako želi ostati pri ljetnom računanju vremena, a predsjednik Jean-Claude Juncker je rekao kako će Komisija poštovati volju građana, što je u suglasju s njegovim prethodnim izjavama i govorom o stanju Unije prošle godine kada je istaknuo da se Europska unija mora približiti svojim građanima – kaže Škrlec.


On očekuje kako će Komisija izaći s prijedlogom nakon što sljedećeg utorka predsjednik Juncker održi svoj godišnji govor o stanju Unije na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.