Narudžba preko weba

Za godinu dana prva ogledna trgovina u Splitu: U gradove na obali stižu Ikeini “pick-up” centri

Bojana Mrvoš Pavić

Reuters

Reuters



ZAGREB U drugoj godini poslovanja u Hrvatskoj, Ikeu je u Zagrebu od rujna prošle, do rujna ove godine posjetilo više od 1,6 milijuna ljudi, koji su u njoj ostavili 567,7 milijuna kuna – gotovo šest posto više nego u prvoj poslovnoj godini.


Kako je na jučerašnjoj konferenciji za medije najavio Stefan Vanoverbeke, direktor tvrtke IKEA Hrvatska te regionalni direktor IKEA South East Europe, zasad ne planiraju otvaranje robnih kuća i u drugim hrvatskim gradovima, budući da još uvijek ulaze u glavne gradove država u regiji.


Iduće će godine tako biti otvorena robna kuća u Beogradu, 2018. i u Ljubljani, no zato će u drugim hrvatskim gradovima biti otvarane pick-up ogledne trgovine na, uobičajeno, oko tisuću četvornih metara, u kojima će kupci moći preuzimati robu naručenu preko interneta, ali i imati priliku razgledati manji dio Ikeine, kupcima najzanimljivije ponude.




Prvi takav ogledni centar trebao bi kroz godinu dana biti otvoren u Splitu, a na red za takve centre bi trebali doći i drugi gradovi, prvenstveno na obali, budući da, kazao je Vanoverbeke, najveći dio on-line narudžbi stiže upravo iz »morskih« županija – PGŽ-a, Istarske, Splitsko-dalmatinske i Zadarske.


Budući da Hrvati dostavljenu robu najviše vole plaćati gotovinom, IKEA će iduće godine uvesti i takav način plaćanja. .


Kako je, čini se, hrana Hrvatima ipak najvažnija, IKEA je u protekloj poslovnoj godini prodala čak 3.300 kuhinja, što je peto mjesto po broju prodanih kuhinja u svih 340 njenih robnih kuća u svijetu. Hrvati su, međutim, u zagrebačkoj robnoj kući dosta i pojeli, odnosno kupili hrane, za ukupno 27,4 milijuna kuna.


IKEA Hrvatska zapošljava 351 radnika, dok joj je namjera do 2018. otvoriti još 400 novih radnih mjesta. U planu je, naime, projekt Designer Outlet Croatia – modni outlet pokraj robne kuće IKEA Zagreb, čija će izgradnja početi tijekom iduće godine, a otvorenje se očekuje godinu nakon toga. Outlet bi se trebao protezati na 15 tisuća četvornih metara u 90 lokala.