Nema straha za vukove s Wall Streeta

Vukovi s Wall Streeta opet su gladni: Na izvoru zadnje financijske krize plaće lete u nebo. Evo koliko zarađuju

P. N.

foto: REUTERS

foto: REUTERS

- Financijske kompanije profitiraju svake godine od kraja 2009. godine i plaće u tom sektoru trenutno su najviše od 2009. godine i razdoblja financijske krize, stoji u izvješću Thomasa DiNapolia.



Prosječna plaća na Wall Streetu prošle godine porasla je za 13 posto, do najviše razine od financijske krize 2008. godine, objavljuje Business Insider. U sektoru obveznica, godišnja plaća u New Yorku u prosjeku je, u 2017. godini dosegla iznos od 422,5 tisuća dolara. Navodi se to u nedjeljnom izvješću, koje potpisuje državni kontrolor Thomas DiNapoli.


– Plaće na Wall Streetu rasle su paralelno s rastom profita financijskih kompanija za 42 posto. Financijska dobit kompanija u prošloj godini, naime, iznosila je 24,5 milijardi dolara.


Dobit financijskih kompanija nastavila je rasti i u ovoj godini i to za 13,7 milijardi dolara u prvom polugodištu, što je rast za jedanaest posto u odnosu na prošlu godinu.




– Financijske kompanije profitiraju svake godine od kraja 2009. godine i plaće u tom sektoru trenutno su najviše od 2009. godine i razdoblja financijske krize, stoji u izvješću Thomasa DiNapolia.


Navodi se, također, da će financijske kompanije i ove godine zabilježiti odličan rezultat.


Industrija obveznica sad ima više prosječne plaće od bilo koje velike industrije u New Yorku, a primanja zaposlenih u ovom sektoru iznose 21 posto od svih plaća u privatnom sektoru u New Yorku.


Diljem SAD-a, financijska industrija, odnosno njezin sektor obveznica, otvorila je više od 90 tisuća radnih mjesta, a očekuje se i otvaranje dodatnih 26.300 radnih mjesta u tekućoj godini.


Inače, u zadnjih sedam godina sektor je obveznica, diljem svijeta, otvorio više od 90 tisuća radnih mjesta, a očekuje se i rekordnih 26 tisuća novih radnih mjesta u ovoj godini.