Seatrade Cruise Awards

Vrijedna titula: Zadarska Gaženica svjetska kruzerska luka godine

Orjana Antešić

Foto Dino Stanin/Pixsell

Foto Dino Stanin/Pixsell

Zadar Cruise Port je na prestižnom svjetskom izboru Seatrade Cruise Awards proglašena Lukom godine 2019., a svečanost dodjele održana je na sajmu industrije kružnih putovanja u Hamburgu



ZADAR – Zadar se može podičiti novom vrijednom titulom i priznanjem. Putnička luka Gaženica, Zadar Cruise Port, na prestižnom je svjetskom izboru Seatrade Cruise Awards proglašena Lukom godine 2019.


Svečanost dodjele održana u sklopu najvećeg svjetskog sajma industrije kružnih putovanja u Hamburgu, a Zadrani nisu mogli skriti iznenađanje i oduševljenje što su ponijeli titulu svjetske kruzerske luke godine, čime su probili led jer se po prvi put jedna hrvatska luka našla na prestižnoj listi pobjednika ovog izbora koje se organizira više od deset godina i u kojem svake godine konkurira nekoliko stotina luka.


Usmjeravani razvoj


– Ovo je iznimno veliko priznanje koje nas sve veseli jer je Zadar ovime ušao na velika vrata kruzerskog turizma koji definitivno bilježi najveći rast posljednjih godina, od broja turista koji se sve više odlučuju za takav vid putovanja i odmora, pa do, posljedično, izgradnje brodova za takva kružna putovanja.




Sigurno je da će ovo priznanje reflektirati i na iznimno uspješnu suradnju koju smo uspostavili s našim operaterom, Global Ports Holdingom i podići je na dodatnu, višu razinu, kazao nam je jučer u kraćem telefonskom razgovoru ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić, kojeg smo zatekli još uvijek u Hamburgu.


Riječkoj poslovnoj javnosti Škifić je itekako dobro poznat s obzirom da je osam godina vodio Brodogradilište »Viktor Lenac«, od 2008. do 2016. godine.


U Zadru očito jako dobro znaju i usmjeravaju razvoj luke u Gaženici u koju je proteklih godina uloženo više od 200 milijuna eura. Škifić je rekao da je taj ciklus sada na samom kraju, koncem godine realizirat će se i zadnji zahvat na dovršetku obalnih zidova kojima će se spojiti teretna luka i putnički terminal.


– Time ćemo dobiti novih dvanaest hektara multifunkcionalnog terminala kojeg ćemo dati u koncesiju, za što ćemo raspisati natječaj – najavio je Škifić.



Rast prometa 300%!


Prema njegovim riječima, Putnička luka u Gaženici ovu će godinu zaključiti sa prometom većim od 190.000 putnika. U razdoblju od 2013. do 2017. godine Zadar je postao četvrta najbrže rastuća luka od 75 sredozemnih luka u udruženju MedCruise. Statistike su pokazale rast prometa putnika od čak 300 posto, a dvoznamenkasti rast nastavio se i u aktualnoj godini, više od 23 posto. Prema Škifićevim riječima, za iduću godinu plan je premašiti očekivanu brojku od 210.000 putnika.


Zadar Cruise Port ulaganjima i razvojem postala je jedna od najvećih i najmodernijih luka za kruzere u ovom dijelu Mediterana. O kakvoj je pratećoj inforastrukturi riječ, svjedoče i podaci da je ispred terminala u međunarodnom dijelu luke na raspolaganju parkiralište kapaciteta 800 automobila, uz istovremeni parking za 40 autobusa. Rastu i brojke u tuzemnom dijelu, pa se tako na putničko-trajektnom terminalu u Gaženici došlo do brojke od 460.000 prevezenih vozila i više od 2,5 milijuna putnika u domaćem trajektnom prometu.