Predložena nacionalna akcija prikupljanja novca

Visia Croatica poziva građane na kupnju Imunološkog zavoda

Ljerka Bratonja Martinović

Uskoro će otkriti i modalitet patriotskog pothvata – Ivan Rude / Snimio Nenad Reberšak / Nl arhiva

Uskoro će otkriti i modalitet patriotskog pothvata – Ivan Rude / Snimio Nenad Reberšak / Nl arhiva

Početni bi ulog bio minimalno 100 kuna. Neovisno o tome koliki iznos netko uplati, imao bi pravo na jedan glas, ali bi ulagači-građani u podjeli dobiti sudjelovali razmjerno uloženom novcu, objasnili su predstavnici Visie Croatice



ZAGREB  Bilo bi najbolje odustati od privatizacije Imunološkog zavoda. Ako to već nije moguće, pozivamo građane da nam se pridruže i osiguraju ostanak Imunološkog zavoda u rukama hrvatskog naroda, poručili su jučer predstavnici inicijative Visia Croatica, jednog od četiri ponuđača koji su predali obvezujuće ponude za kupnju IMZ-a.


Iako ne raspolažu nikakvim kapitalom, tvrde kako će za Imunološki ponuditi »impozantnu sumu«, a modalitete za realizaciju svojeg, kako kažu, interesnog i patriotskog pothvata, otkrit će, kažu, uskoro.


  Ivan Rude, šibenski odvjetnik i nedavni nesuđeni predsjednički kandidat, te Aleksandar Soltyšik, zagrebački homeopat, kao voditelji inicijative Visia Croatica jučer nisu otkrili po kojem bi to modelu građani trebali ulagati u kupnju IMZ-a, no spomenuli su formiranje zaklade, te ustvrdili kako očekuju da se u prikupljanje novca za ostanak IMZ-a u rukama naroda osim građana uključe i županije, općine, gradovi, pa i gospodarstvenici i dijaspora.


Početni bi ulog bio minimalno 100 kuna, a u projekt se može uključiti svaki građanin i tako postati komanditor IMZ-a. Neovisno o tome koliki iznos netko uplati, imat će pravo na jedan glas, ali će u podjeli dobiti sudjelovati razmjerno uloženom novcu, objasnili su iz Visie Croatice.  


Sindikalna povjerenica Sindikata EKN-a u Imunološkom zavodu, Lidija Jagarinec smatra da bi za radnike Imunološkog zavoda jedino pravo rješenje bilo ostanak tvrtke u vlasništvu države.   – Iskreno, nisam sigurna u ovu ideju, iako smo se kao narod pokazali solidarnima. Ne znam kome je još ovakav model uspio. Ipak, ova je privatizacija presedan, jer ovdje prodajemo i biološko oružje, a ako prodamo Imunološki zavod, sljedeći su na redu Zavod za transfuziju, vojska, policija, bolnice… – ocijenila je Jagarinec.


Iza ove inicijative stoji skupina 50 do 60 uglednih znanstvenika, stručnih osoba čiji autoritet će biti garancija da će IMZ poslovati kako treba. Vjerujemo u uspjeh, da će iza nas masovno stati hrvatski građani – poručio je Rude.


  Ovo je, kaže, pravi trenutak da se zaustavi trend rasprodaje Hrvatske i pokaže kako građani imaju potencijala da otkupe ono što je ionako njihovo. »Ne borimo se protiv kapitala, natječemo se s njim, a bit ćemo dobri gospodari«, poručuje Rude.


  Direktor inicijative, Aleksandar Soltyšik, podsjetio je na činjenicu da najstariji zavod za proizvodnju imunobioloških pripravaka u ovom dijelu Europe ima krucijalnu ulogu u hrvatskom zdravstvu, od esencijalne je važnosti i ključan stup u funkcioniranju javnog zdravstva u Hrvatskoj.


  IMZ je doveden u agonično stanje, ali čak i sad ima zavidan potencijal. Treba mu samo mala pomoć da bi se opet digao – kazao je Soltysik. O dubinskoj snimci IMZ-a nije htio govoriti jer ga na to obvezuju pravila, no ocijenio je kako sadašnja uprava »radi kvalitetno i prava je šteta da država sad odlučuje prodati tu tvrtku«.


  Rok za predaju obvezujućih ponuda produljen je, podsjetimo, na 25. ožujka, a do tada će Visia Croatica, najavljeno je jučer, imati ozbiljnu ponudu za dokapitalizaciju i oživljavanje IMZ-a.