LNG

Uvoz ukapljenog plina iz SAD-a u EU snažno poskočio u drugoj polovini 2018.

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Uvoz LNG-a iz SAD-a gotovo je utrostručen, na 7,9 milijardi prostornih metara, priopćila je Komisija u petak. Nisu naveli razlog, spominjući tek uvjete na tržištu



BRUXELLES  Izvoz američkog ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Europsku uniju snažno je porastao od prošlogodišnjeg sporazuma koji je imao za cilj poboljšati odnose između Bruxellesa i Washingtona, priopćila je u petak Europska komisija.


U srpnju prošle godine američki predsjednik Donalnd Trump i predsjednik EK Jean-Claude Juncker postigli su dogovor o snažnom povećanju obujma trgovinske razmjene u nekoliko sektora, uključujući i uvoz LNG-a u EU, kako bi se stišale trgovinske tenzije.


Otada je uvoz LNG-a iz SAD-a gotovo utrostručen, na 7,9 milijardi prostornih metara, priopćila je Komisija u petak. Nisu naveli razlog, spominjući tek uvjete na tržištu.




EU je u podmirivanju potreba za energentima uvelike oslonjen na uvoz a nastoji smanjiti ovisnost o ruskom plinu.


SAD je treći dobavljač ukapljenog plina za Europu, nakon Katara i Nigerije.


Kako bi dodatno povećali uvoz američkog plina, Komisija je pozvala Washington da izmjeni propise koji traže regulatorna odobrenja za izvoz plina.


Također su istaknuli da dvije strane moraju prionuti razvoju infrastrukture kako bi se omogućio veći obujam isporuka.


Današnje priopćenje EK vremenski se poklopilo sa završetkom posjeta europske povjerenice za trgovinu Cecilije Malmstrom Washingtonu, tijekom kojeg je razgovarala s američkim predstavnikom za trgovinu Robertom Lighthizerom o proširenju trgovinskog sporazuma sklopljenog u srpnju.


EU želi sa SAD-om sklopiti ograničeni trgovinski sporazum kako bi otklonio prijetnju američkog predsjednika carinama automobilskoj industriji. Washington pak želi u sporazum uključiti i poljoprivredu, čemu se Bruxelles protivi.