Čeka se izvješće DZS-a

Usporava li rast industrijske proizvodnje?

Hina

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuju u prosjeku da je u kolovozu industrijska proizvodnja porasla za 0,7 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Njihove procjene kreću se od stagnacije do rasta za 2,5 posto



ZAGREB – Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o industrijskoj proizvodnji u kolovozu, a makroekonomisti očekuju njezin rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego u srpnju.


Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuju u prosjeku da je u kolovozu industrijska proizvodnja porasla za 0,7 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Njihove procjene kreću se od stagnacije do rasta za 2,5 posto.


Pokažu li se procjene točne, bio bi to drugi mjesec zaredom kako proizvodnja raste na godišnjoj razini, ali sporije nego mjesec dana prije, kada je skočila za 1,4 posto.




Posljednjih mjeseci podaci iz industrije variraju. Nakon što je u prvih pet mjeseci ove godine proizvodnja neprekidno rasla, što nije zabilježeno još od početka recesije 2009., u lipnju je potonula oštrih 1,7 posto, da bi se već u srpnju oporavila.


„Prerađivački sektor i dalje bi mogao ostati jedini pokretač oporavka u industrijskom sektoru. Ipak, povećanje zaliha u segmentu netrajnih dobara te nepovoljniji vremenski uvjeti ukazuju na mogućnost usporavanja rasta na ispod 0,5 posto“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.


Pozitivno na domaću industriju utječe rast gospodarstava EU-a, najvećeg vanjskotrgovinskog partnera Hrvatske, zbog čega raste potražnja za hrvatskim izvoznim proizvodima. Tako je, prema podacima DZS-a, od siječnja do srpnja izvoz porastao više od 11 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.


No, makroekonomisti upozoravaju da se rast gospodarstava EU-a usporava i da je za održiviji rast industrijske proizvodnje nužno i jačanje domaće potražnje.