AZTN

Upravni sud u Rijeci potvrdio rješenje kojim je Plodinama izrečena kazna od milijun kuna

Hina

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler



ZAGREB Upravni sud u Rijeci potvrdio je rješenje Agencije za zaštite tržišnog natjecanja (AZTN) kojim je Plodinama izrečena kazna od milijun kuna, zbog nametanja nepoštenih trgovačkih praksi, objavila je u petak Agencija na svojim internet stranicama.


AZTN naglašava da je riječ o prvoj sudskoj odluci donesenoj u Republici Hrvatskoj u području zabrane nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.


Napominje ujedno kako presuda Upravnog suda donesena u tom upravnom sporu još uvijek nije pravomoćna, budući Plodine mogu podnijeti žalbu Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske.




Agencija je u ožujku 2019. donijela rješenje kojim je utvrdila da su Plodine iskoristile značajnu pregovaračku snagu nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi u smislu Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom jednom svom dobavljaču te im izrekao upravno-kaznenu mjeru u iznosu nešto većem od milijun kuna.


Bila je to i prva kazna koju je AZTN izrekao prema odredbama ZNTP-a, a trgovački lanac Plodine je kažnjen s milijun i osam tisuća kuna, jer je suprotno ZNTP-u s dobavljačem mesa iz Nizozemske poslovao bez ugovora te plaćao u rokovima dužim od maksimalno dozvoljenih 30 dana, izvijestili su tada iz Agencije.