Blaga zima za sve kriva

Uprava Ine traži da se zaustavi prodaja Ininog plina iz skladišta Okoli

Hina

"Javno pozivamo Vladu Republike Hrvatske i osobno ministra gospodarstva, da usvoje sve potrebne mjere kako bi se zaustavio postupak prodaje od strane PSP-a te da se, barem privremeno dodijele dostatni kapaciteti skladišta Prirodnom plinu/Ini kako bi mogli uredno povući i prodati plin po realnim tržišnim uvjetima", poručuje Uprava Ine



“Budući da smo iscrpili sve druge mogućnosti, jedini mogući način kako spriječiti nanošenje štete Ini je brza reakcija Vlade da zaustavi ovu neodgovornu i štetnu aukciju. Stoga mi, Uprava Ine, zastupajući sve dioničare društva kao i interese svih zaposlenika društva, javno pozivamo Vladu Republike Hrvatske i osobno ministra gospodarstva, da usvoje sve potrebne mjere kako bi se zaustavio postupak prodaje od strane PSP-a te da se, barem privremeno dodijele dostatni kapaciteti skladišta Prirodnom plinu/Ini kako bi mogli uredno povući i prodati plin po realnim tržišnim uvjetima”, poručuje Uprava Ine u otvorenom pismu.


Podsjećaju da je Ina putem svoje tvrtke Prirodni plin tijekom priprema za proteklu zimsku sezonu napunila jedino domaće skladište plina s više od 550 milijuna prostornih metara prirodnog plina. Time su se, kako navode, pobrinuli da niti jedno kućanstvo ili industrijski potrošač ne ostane bez adekvatne opskrbe, pa čak ni tijekom najnižih zimskih temperatura, postupali su u dobroj vjeri i odgovorno.


“Zbog blage zime i niske potrošnje završili smo zimsku sezonu sa značajnom zalihom plina u skladištu, što je uobičajen slučaj za ovakvu vrstu podzemnih skladišta i naročito važno za sigurnost opskrbe”, navode iz Ine.




Naglašavaju i kako je krajem zime došlo do promjene regulative vezane za tržište plina te od 1. travnja 2014. Ina i Prirodni plin prestaju biti zaduženi za opskrbu kućanstava, a tu ulogu preuzima Hrvatska elektropriveda (HEP).


Vlada je svojom odlukom HEP-u dodijelila većinu kapaciteta skladišta te je ujedno Ini, tvrde iz Uprave te kompanije, “ostavila nerealno kratko prijelazno razdoblje da proda svoje preostale količine iz skladišta koje su krajem veljače, kada je Vlada donijela svoje odluke, još uvijek činile više od 40 posto ukupnog volumena skladišta”.


Iako je Ina putem Prirodnog plina, na temelju potreba vlastite proizvodnje i preostalih komercijalnih aktivnosti, podnijela zahtjev u namjeri da zadrži dovoljno kapaciteta skladišta, PSP, tvrtka u državnom vlasništvu, im nije odobrila dostatne skladišne kapacitete, navode iz Ine.


“Svi ti faktori zajedno spriječili su Inu da na uobičajen način povuče i proda velik dio svog plina, gotovo 200 milijuna kubičnih metara”, što je količina usporediva s godišnjom potrošnjom kućanstava u gradu Zagrebu, ističu iz Ine.


“PSP trenutno vrši prisilnu prodaju nepovučenih zaliha plina u vlasništvu Prirodnog plina/Ine, pozivajući se na primjenu najbolje europske prakse. Ovo ne samo da je štetno i nekorektno zbog manjka stvarne konkurencije za ove količine plina, već je gledajući iz perspektive opskrbe tržišta i usluge skladištenja i nepotrebno, jer se sve relevantne usluge drugim korisnicima skladišta mogu ispuniti i bez prisilne prodaje plina u vlasništvu Prirodnog plina”, tvrdi Uprava Ine.


Podsjećaju i da u prva dva kruga tog “otvorenog” postupka prodaje (u ponedjeljak i utorak), u kojem, prema definiranim pravilima, mogu sudjelovati jedino HEP, Prvo plinarsko društvo (PPD) i MET Croatia Energy Trade (MET) još uvijek nije zaprimljena ni jedna ponuda, tako da cijena prodaje i dalje pada te će te tvrtke plin moći kupiti po cijeni od 25 posto tržišne vrijednosti plina.


“Ukoliko se postupak prodaje nastavi, prodaja bi mogla nanijeti Prirodnom plinu/Ini štetu od približno 350 milijuna kuna, omogućujući pri tome prijenos tog iznosa tvrtkama u vlasništvu države, ali i privatnim tvrtkama. Na taj način PPD ili MET, na primjer, u spomenutom otvorenom postupku prodaje mogu kupiti plin za manje od 60 lipa po kubičnom metru, dok se istovremeno plin prodaje zagrebačkim kućanstvima za pet puta veći iznos”, ističe Uprava Ine.


Tvrde i da će gubici prihoda, koji bi mogli dosegnuti iznos veći od 20 posto ulaganja u Hrvatskoj prošle godine, u velikoj mjeri utjecati na Inina dostupna sredstva za ulaganja u Hrvatskoj i ugroziti velik broj radnih mjesta u toj kompaniji, a vjeruju da ni jedno ni drugo nije u interesu Vlade RH.


“Obrativši se svim relevantnim regulatornim institucijama, tijelima Vlade i tržišnim sudionicima, Uprava Ine je napravila sve što je u njenoj moći kako bi spriječila prisilnu prodaju, bilo nastojeći prodati plin ili pokušavajući osigurati dostatne skladišne kapacitete barem na privremenoj osnovi. Odgovori su ili bili negativni ili su izostali”, navodi Uprava Ine tražeći brzu reakciju Vlade za se zaustave aukcije plina koji Ina nije povukla iz skladišta.