Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
25. veljače 2020.
Veliki planovi

Uprava Ine: 'Rijeka će postati vrhunska europska rafinerija, kapaciteta od 4,5 milijuna tona'

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 15. siječanj 2019. u 16:18 2019-01-15T16:18:00+01:00

Konačna odluka o projektu bit će donesena ove godine, a postrojenje ua obradu teških ostataka bi trebalo biti pušteno u rad 2023. godine, najavljuju u Upravi Ine

ZAGREB Članovi Uprave i menadžmenta Ine razgovarali su u utorak s predstavnicima reprezentativnih sindikata o provedbi novog razvojnog programa »Novi smjer 2023.«, koji predviđa i prestanak prerade nafte u sisačkoj rafineriji, priopćila je Uprava Ine.

Predstavnici Sindikata naftnog gospodarstva, Sindikata naftne djelatnosti i Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske su detaljnije informirani o daljnjim aktivnostima vezanima uz održivo poslovanje rafinerija i marketinga, te o pripremi prijedloga programa za radnike, koji bi omogućio edukaciju i prekvalifikaciju radnika.

Razgovaralo se i o eventualnom višku radnika na lokaciji u Sisku, te je naglašeno kako neće biti kolektivnog viška radnika u 2019. godini, navodi se u priopćenju.

Također, predstavnici kompanije razgovarali su sa sindikatima o poslovnim inicijativama za lokaciju Sisak koje su predviđene novim programom. Prerada nafte u rafineriji planirana je do kraja prve polovice 2019. godine, nakon čega se očekuje početak procesa transformacije.

Napomenuto je kako će se poslovne aktivnosti na lokaciji nastaviti transformacijom u industrijski centar koji će se razviti i ostati vrijedan dio Ina Grupe. Ostali projekti uključivali bi proizvodnju bitumena, logističko središte, proizvodnju maziva i potencijalno rafineriju bio-komponenti.

Bilo je riječi i o trenutačnom statusu projekta postrojenja za obradu teških ostataka (DCU) u Rafineriji nafte Rijeka, koje će podići konkurentnost Ininog rafinerijskog poslovanja na mediteranskom i regionalnom tržištu.

Rijeka će postati vrhunska europska rafinerija s kapacitetom od 4,5 milijuna tona, što nadmašuje hrvatske potrebe od 2,7 milijuna tona, te će omogućiti profitabilni izvozni potencijal u regiji.

Konačna odluka o projektu bit će donesena ove godine, a postrojenje bi trebalo biti pušteno u rad 2023. godine, kaže se u priopćenju i najavljuje »nastavak konstruktivnih razgovora« s predstavnicima sindikata.

S odlukom o prekidu proizvodnje u sisačkoj rafineriji još se nisu pomirili članovi Stožera za obranu rafinerije i očuvanje radnih mjesta, koji su najavili da će u srijedu, 16. siječnja, započeti aktivnosti protiv zatvaranja rafinerije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
 Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma
Miran i uredan dom bez gamadi više nije nemoguća misija!

Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma