Rok 18. siječnja

Unatoč pokretanju stečaja 3. maja, Vlada očekuje ponude za riječko brodogradilište

Hina

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Data room bit će otvoren do 18. siječnja, nakon čega u roku tjedan dana očekujemo da će u Uljanik d.d pristići obvezujuće ponude, rekao je Novak, dodajući da su potencijalni partneri većinom zainteresirani za 3. maj



ZAGREB  Pomoćnik ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Zvonimir Novak izjavio je u petak, nakon sastanka sa sindikalnim predstavnicima na kojem ih je izvijestio o trenutnom stanju u brodogradilištima Uljanik i 3. maj, da već nekoliko potencijalnih strateških partnera pregledava podatke. a obvezujuće ponude očekuju nakon 18. siječnja.


Nakon što je Uprava Uljanika odlučila da Kermas Energija Danka Končara više nije potencijalni strateški partner, počeo je novi proces pronalaska potencijalnog stateškog partnera, rekao je Novak dodavši kako se za »data room« prijavilo nekoliko potencijalnih partnera.


Veći interes za 3. maj


»Otvoren je data rooom i imam informaciju da su već neki potencijalni strateški partneri angažirali timove financijskih i pravnih stručnjaka i da već pregledavaju podatke«, kazao je Novak.




Kaže da im se obraćaju respektabilna europska i svjetska brodogradilišta koja su zadovoljna s tehničkom opremljenošću brodogradilišta i znanjem ljudi, ali traže pregled knjiga prije eventualne obvezujuće ponude, s tim da su većinom zainteresirani za 3. maj, a neki i cijelu Uljanik grupu.


»Data room bit će otvoren do 18. siječnja, nakon čega u roku tjedan dana očekujemo da će u Uljanik d.d pristići obvezujuće ponude«, rekao je Novak


O tome kako bi stečaj brodogradilišta 3. maj mogao utjecati na cijeli postupak kazao je kako stečaj nije jednostavan i jeftin postupak, već vrlo kompleksan i kompliciran, a ako ide s preustrojem treba ga i financirati.


Novosel: Najodgovornije su uprave


»Ako se ostvare sve stvari o kojima smo razgovarali i na način kako su potencijalni partneri pokazivali interes, vrlo brzo bi se s njima moglo doći do rješenja da se otklone razlozi koji su doveli do pokretanja postupka«, kazao je Novak.


Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel kao najodgovornije za trenutno stanje u brodogradilištima prozvao je njihove uprave, koje su trebale ranije reagirati, a ne čekati da dođe do situacije da nema za isplatu plaća i repromaterijal i otkazuju se poslovi.


»Jedina šansa je da se u narednih 30 dana, konkretno do 25. siječnja, pojavi netko od zainteresiranih strateških partnera koji su već iskazivali interese«, naglasio je.


Otvaranje stečajnog postupka 3. maja Novosel ne očekuje u idućih 15 do 20 dana, a smatra kako ni nakon 25. siječnja će biti neminovan. Apelirao je na uprave brodogradilišta da do nalaženja strateškog partnera radnicima isplate najmanje minimalnu plaću.


Sindikati se nadaju nastavku brodogradnje u Puli i Rijeci


Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u 3. maju Juraj Šoljić izrazio je nadu da do stečaja 3. maja neće doći, nego će se uspjeti do 25. siječnja naći partner koji će nastaviti brodogradilišnu djelatnost u Rijeci.


I Đino Šverko, povjerenik Sindikata metalaca u Uljaniku, ističe kako žele strateškog partnera koji će se fokusirati na brodogradnju i sačuvati brodogradnju u Puli i Rijeci.


Kako bi radnici uspjeli preživjeti dok čekaju strateškog partnera Šverko je pozvao Vladu ili resorno ministarstvo da donesu neku hitnu mjeru pomoći.