Sastanak u Rijeci

Uljaniku opet blokiran račun: Od Horvata škverani traže konkretne odgovore, ali će ih teško dobiti

Hina

No iako škverani danas od Horvata očekuju dobiti neke konkretne odgovore o budućnosti brodogradilišta i sudbine "3, maja", neslužbeno doznajemo da danas neće bitinikakvih epohalnih vijesti



Ministar gospodarstva Darko Horvat malo iza 11 sati trebao bi doći u brodogradilište “3. maj”, gdje će se sastati s predsjednikom uprave Uljanika Giannijem Rossandom, ali i članovima sva tri sindikata koja djeluju u riječkom brodogradilištu.


Iz Ministarstva gospodarstva doznajemo da je ovaj posjet organiziran upravo na traženje sindikalnih predstavnika. No iako škverani danas od Horvata očekuju dobiti neke konkretne odgovore o budućnosti brodogradilišta i sudbine “3, maja”, neslužbeno doznajemo da danas neće bitinikakvih epohalnih vijesti.


Posjet je nenadan i dogovoren kasno sinoć, a navodno Horvat dolazi ponajprije da bi malo smirio situaciju. 




Plaće škveranima trebale bi doći do 15. rujna, a uprava tvrdi da dosad ima osiguranu polovicu tog iznosa. Država više nema mogućnosti davati financijske injekcije kojima bi im pomogla. 


Iz Uljanika su u utorak izvijestili da im je blokiran račun te da su u tijeku pregovori o njegovu deblokiranju.


»Obavještavamo investicijsku javnost da je račun društva Uljanik d.d. blokiran. U tijeku su pregovori s ovrhovoditeljima oko deblokiranja računa«, navodi se u objavi Uljanika na Zagrebačkoj burzi.


Iz tog su pulskog brodogradilišta jučer objavili da je kanadski Algoma Central Corporation raskinuo ugovor o gradnji broda za prijevoz rasutog tereta koji je trebao graditi Uljanik.


Uz taj otkaz ugovora, Uljanikovi kupci početkom rujna otkazali su ugovore za ukupno četiri novogradnje. Račun Uljanika bio je blokiran i u razdoblju od 29. do 30. kolovoza te od 3. do 13. rujna, kada je uslijedila deblokada i za isplatu plaća radnicima.


– Očekujem da ministar ima neke pozitivne vijesti. Vjerojatno je zato došao. “3. maj” mora izaći iz ralja Uljanika i ta mogućnost postoji. Interesa ima, rekao je Komadina prije početka sastanka.


– Želimo čuti točno informacije što će biti s “3. majem”. Očekujem od njega čuti modalitet za deblokadu računa i što je s izdvajanjem od Uljanika. Svaki dan je bitan i svaki dan se akumuliraju novi gubici, napomenuo je Juraj Šoljić, dodajući da ne želi obećanja nego činjenice.