Zagrebačka burza

Uljaniku deblokiran račun; radnici ustrajni u svojim zahtjevima, sastali se s predstavnicima Scenic Grupe

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat prijepodne je potvrdio da su jučer održani sastanci Danka Končara, čija je tvrtka Kermas energija strateški partner Uljanika, s jednim australskim naručiteljem koji bi zajedno s Končarom i državom bio partner u Uljaniku



ZAGREB Uljaniku je deblokiran račun, objavilo je u srijedu to pulsko brodogradilište putem Zagrebačke burze.


»Obavještavamo investicijsku javnost da je račun društva Uljanik d.d. deblokiran«, navodi se u objavi tvrtke.


Račun Uljanika je blokiran 2. listopada, kada su iz te tvrtke uz objavu o blokadi izvijestili i kako su u tijeku pregovori o njegovu deblokiranju.




Uljaniku je račun bio u blokadi i u razdoblju od 29. do 30. kolovoza te od 3. do 13. rujna, kada je uslijedila deblokada i za isplatu plaća radnicima.


Inače, radnici Uljanika u ponedjeljak su započeli štrajk te su treći dan u štrajku i ustrajni su u svojim zahtjevima, a to su isplata plaća i konkretan razvojni plan za opstanak brodogradnje.


Sastanak s predstavnicima Scenic Grupe


Predstavnici radnika i sindikata, kako se doznaje, danas su se sastali s predstavnicima australske Scenic Grupe koja u Uljaniku gradi kruzer za polarna krstarenja.


Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat prijepodne je potvrdio da su jučer održani sastanci Danka Končara, čija je tvrtka Kermas energija strateški partner Uljanika, s jednim australskim naručiteljem koji bi zajedno s Končarom i državom bio partner u Uljaniku.


Na novinarki upit uoči sjednice Vlade je li točna informacija da je Končar tražio još nekog partnera da bi zajednički s državom bili partneri u Uljaniku, Horvat je kazao kako su to, s obzirom na jučerašnje sastanke, točne informacije.


Na upit može li potvrditi da li bi svaki od njih, i država, dali po 100 milijuna eura za Uljanik, Horvat je odgovorio da u ovom trenutku to ne zna.


»Koliko sam čuo, ti su sastanci bili jučer kasno popodne, dobit ću informacije tijekom današnjeg dana, pa ćemo razgovarati«, odgovorio je.


Upitan tko su Kermasovi partneri, Horvat je rekao kako ima informacije da se radi o jednom od naručitelja brodova iz Australije.


»O modelu u ovom trenutku ne znam ništa, probat ću dobiti konkretne informacije tijekom dana«, kazao je Horvat.


Vezano uz novi plan restrukturiranja Uljanika, kazao je da on i dalje podrazumijeva prenamjenu zemljišta.


Treći dan štrajka


Treći je dan štrajka u pulskome Uljaniku, a radnici su ustrajni u zahtjevima za isplatu plaća i konkretnim razvojnim planom za opstanak brodogradnje, potvrdio je u srijedu predsjednik Štrajkaškog odbora Boris Cerovac, koji je rekao kako je u krugu brodogradilišta održan sastanak predstavnika radnika i sindikata s vlasnikom australske Scenic Grupe, koja u Uljaniku gradi kruzer za polarna krstarenja.


»Scenic želi poduprijeti Uljanikovu proizvodnju, a upravo je trunak optimizma za oko dvije i pol tisuće radnika Uljanika donio taj sastanak s predstavnicima australskog naručitelja. Vlasnik Scenic Grupe Glen Moroney istaknuo je kako mu je namjera pomoći Uljaniku, ali ne kao strateški partner, nego tako da i dalje naručuje brodove te tako zajamči proizvodnju«, rekao je Cerovac. Dodao je kako je tema sastanka bila i isplata plaća pa će se određena rješenja pokušati pronaći u četvrtak na novom sastanku.


Predstavnici sindikata i radnika zaključili su kako imenovanje preostala dva člana Nadzornog odbora od Trgovačkog suda očekuju u petak te se nadaju da bi već u ponedjeljak – ako se do dogodi – mogli potpisati smjenu sadašnje Uprave brodogradilišta.


»Nije se našlo rješenje za isplatu plaće, zato sutra imamo sastanak s vlasnikom jaružara koji će, nadam se, dati neku mogućnost za isplatu plaće. Ako bude, onda možemo možda razgovarati o isplati plaće za petak, a ako ne bude, onda ne znamo od kuda će se naći sredstva za isplatu«, rekao je Cerovac.


Dodao je kako se vlasnik Scenic Grupe ogradio od Danka Končara.