Vrijeme curi

Uljanikovci pozvali Končara da stavi novac na stol ili ode. “Bez pravog partnera – stečaj”

Hina

Foto Glas Istre

Foto Glas Istre

Pregovori o programu i sudjelovanju strateškog partnera moraju biti ozbiljni inače bi brodogradilišta mogla otići u stečaj, upozorio je ministar Darko Horvat



PULA Članovi Nadzornog odbora Uljanika pozvali su u petak Danka Končara i njegovu tvrtku Kermas energiju da se definitivno izjasne jesu li ozbiljni u namjeri da budu strateški partneri Uljanika ili da jasno kažu da ih ta uloga ne zanima, izjavio je novinarima po završetku sjednice član Nadzornog odbora Samir Hadžić.


»Ako uistinu želi biti strateški partner, neka svoju ozbiljnost pokaže djelima jer radnici Uljanika više nemaju dane nego sate. Tražimo da ili nađe svoj interes u tom planu ili, ako ne, da se izjasni«, rekao je Hadžić.


Naime, iako su u najnovijem Planu restrukturiranja, kako tvrde radnici, »posloženi svi izračuni«, Uljanik je opet na početku zbog strateškog partnera Danka Končara.


Svi ostali pošteno odradili posao




»Nakon promjene Uprave, nakon rada te Uprave na novom planu restrukturiranja i nakon što smo od ministra čuli da u koncepciji tog novog plana i ‘matematika’ konačno odgovara, mi se opet nažalost nalazimo na početku i na korak od štrajka zbog strateškog partnera«, istaknuo je Hadžić, dodavši kako su »svi ostali dionici bitke za Uljanik pošteno odradili svoj dio posla«.


Stoga je još jednom pozvao strateškog partnera da se, kad to već nije učinio u proteklih osam mjeseci, konačno izjasni je li spreman uključiti se i ispuniti bar onaj minimalni dio, odnosno ući kao strateški partner i omogućiti nastavak proizvodnje, isplate plaće radnicima te izbjegavanje tragičnih posljedica po Uljanik do kojih bi novim štrajkom sigurno došlo.


Od ponedjeljka Uljanik opet u štrajk?


Radnici Uljanika danas će odlučiti hoće li od sljedećeg tjedna ponovno krenuti u štrajk.


»Mi nemamo više dane, već sate i stoga ga pozivamo da već danas, ne riječima već djelima, iskaže je li ozbiljno zainteresiran za ulazak u Uljanik ili ako to nije, da i u tome bude jasan, i neka nas riješi te muke«, zaključio je član Nadzornog odbora Samir Hadžić u izjavi za novinare.


Bivša Uprava i Nadzorni odbor Uljanika su krajem ožujka ove godine za strateškog partnera izabrali Kermas energiju, tvrtku u vlasništvu Danka Končara.


Na prethodni plan restrukturiranja koji je napravila bivša Uprava na čelu s Gianni Rossanda Europska je komisija u srpnju dala 75 primjedbi, a koncept novog plana restrukturiranja nedavno je Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta i ministru Darku Horvatu predstavila nova uprava na čelu s Emilom Bulićem.


Horvat: Ili ozbiljan partner ili stečaj


Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Darko Horvat izjavio je u petak kako rokovi za izradu programa restrukturiranja Uljanik Grupe polako istječu, te da pregovori o programu i sudjelovanju strateškog partnera moraju biti ozbiljni inače bi brodogradilišta mogla otići u stečaj.


Zamoljen za komentar istupa Nadzornog odbora Uljanika koji proziva Danka Končara za izostanak djelovanja i upitan može li ta neaktivnost otjerati Uljanik u stečaj, ogovorio je kako vidi perspektivu i u Puli i u Rijeci te kako uopće ne želi razgovarati o stečaju, ali da ga »polako muči« dinamika.


Očekivao sam da će se u prethodnih mjesec i pol dana ispregovarati barem tehnički dio restrukturiranja, bez kojeg nema bilo kakve intervencije u spas brodogradnje ni u Puli niti u Rijeci, rekao je Horvat nakon sjednice Međuvladine komisije za gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju između Republike Hrvatske i Ruske Federacije.


Podsjetio je da je izrađen koncept restrukturiranja za koji se nada da je »iskren, stvaran i točan« te dodao da je Vlada platila jamstva za brodove koji se neće graditi i da se zajedno s Uljanikovom upravom bori za četiri novogradnje za koje postoje realne šanse da se završe.


Čekaju razgovore s Novinskim


Što se tiče strateškog partnerstva, rekao je da ga do prije nekoliko mjeseci nitko nije htio, a danas, kako je rekao, »postoje dva ozbiljna konkurenta koji žele kontinuitet brodogradnje u Puli i Rijeci«.


»U razgovorima s Fincantieriem i DIV grupom i, s druge strane, s (Dankom) Končarom i (Vadimom) Novinskim imamo kontinuitet te tijekom ovoga tjedna očekujemo pismo namjere Smart Holdinga kojim bismo započeli konkretne razgovore o ulasku te kompanije u 3. maj, a nakon toga i u Brodogradilište Uljanik«, izvijestio je Horvat.


Istaknuo je da ja Vlada spremna te kako se nada da je i Uljanikova uprava spremna otvoriti data room i pustiti u dubinsku analizu oba brodogradilišta i na temelju te analize uskoro dobiti konkretne ponude i modele prema kojima će budući strateški partneri zajedno s državnom htjeti ući u restrukturiranje brodogradnje.


»Ako takvih dobrih namjera u ovom trenutku nema«, dodao je, »ja bih rado da si pogledamo u oči i to kažemo, jer vrijeme curi«, upozorio je Horvat.


Preostalo još samo mjesec i pol-dva


Napomenuo je da u međuvremenu trpe radnici, ali i istječe vrijeme za modele kojima država može osigurati barem minimalna primanja radnicima.


»Za mjesec i pol-dva, iscrpit ćemo zakonske modele kojima država može intervenirati, a nakon toga, ne budemo li ozbiljni u pregovorima, doći ćemo u situaciju da se stečaj dogodi sam po sebi«, upozorio je Horvat.


Na pitanje ima li informacija što bi mogao biti sljedeći korak Danka Končara, odgovorio je da mu je Končar u međusobnim razgovorima predstavio svoju viziju kontinuiteta brodogradnje u Puli i Rijeci, a da Vlada traži vjerodostojnu sliku da on može pratiti dinamiku i financijsko opterećenje restrukturiranja, jer država sama ne smije intervenirati prema regulativi EU-a.