Agonija Uljanika

Uljanikovci dopustili rad na američkom kruzeru: Otišlo je već 1200 ljudi, ne vidi se svjetlo, ali borba se nastavlja

Hina

snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre

snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre

Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) u Uljaniku i predsjednik Koordinacije sindikata Đino Šverko rekao je kako je ogorčen jučerašnjim razgovorima u Zagrebu nakon kojih, dodao je, "nismo ništa bliže rješenju za spas Uljanika".



PULA – Štrajk radnika pulskog brodogradilišta Uljanik nastavljen je u četvrtak, no Štrajkaški odbor odlučio je dopustiti rad kooperantima na polarnom kruzeru koji se gradi za australskog naručitelja, potvrdio je predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.


“To je zapravo očekivana i u konačnici ispravna odluka jer mi želimo nastaviti suradnju s australskim brodovlasnikom. Uostalom, i sam plan restrukturiranja je izrađen na osnovu njegovih brodova koji su spas za Uljanik”, kazao je Cerovac. Dodao je kako je zadnjih dana riječ o “egzistenciji ljudi koji nemaju što jesti i koji su glasni”.


“Predstoje praznici i minimum koji očekujemo je isplata (cjelokupnih) plaća za rujna i listopad i da pokrenemo proizvodnju”, poručio je Cerovac.




Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) u Uljaniku i predsjednik Koordinacije sindikata Đino Šverko rekao je kako je ogorčen jučerašnjim razgovorima u Zagrebu nakon kojih, dodao je, “nismo ništa bliže rješenju za spas Uljanika”.


“Da smo dobili konkretnu garanciju isplate tih dviju plaća, već bismo danas pokrenuli proizvodnju u Uljaniku. Da bi se radnicima Uljanika, koji su dobili samo minimalac za rujan i listopad, omogućila isplata cjelokupne plaće za ta dva mjeseca potrebno je 44 milijuna kuna odnosno 20 milijuna kuna za rujan te 24 milijuna kuna za listopad”, ustvrdio je Šverko. 



Prema procjenama sindikata od početka godine do danas Uljanik grupu koja obuhvaća i Pulu i Rijeku, napustilo je oko 1.250 radnika. Među njima je i jedan od osnivača Stožera za obranu, član Štrajkaškog odbora i jedan od najprepoznatljivijih simbola radničkog bunta u pulskom brodogradilištu, Deni Širol.


“Nadam se i vjerujem da ovo nije konačni kraj i definitivno zbogom, već samo privremeno doviđenja Uljaniku. Međutim, ja zbog obitelji i obaveza koje imam prema njima jednostavno više ne mogu na ovaj način čekati rasplet. Imam troje djece i ne možemo živjeti od minimalca od 2.700 kuna”, izjavio je Širol novinarima. Dodaje kako se čitava ova priča oko Uljanika i traženja izlaza iz situacije u kojoj se već godinu dana nalazi, odvija previše sporo i krajnje je i emocionalno i fizički, a sad i financijski iscrpljujuća.


“Ja sam po prirodi borac i mislim da sam to u ovoj situaciji više puta jasno pokazao, no postoje neke stvari i neki razlozi u životu koji su svakome od nas na prvom mjestu. Kad one postanu ugrožene, onda jednostavno morate i od borbe odustati i ići dalje”, zaključio je Širol.



Napominje kako je taj iznos manji nego što je trebalo prije, samo za plaću za jedan mjesec, jer je tada u Uljaniku bilo daleko više radnika.


Uljanikovi sindikalni čelnici i jučer su nakon sastanka u Ministarstvu gospodarstva u Zagrebu rekli kako rokovi za restrukturiranje istječu i da radnici napuštaju škver pritisnuti besparicom, te su zatražili hitnu isplatu punih plaća za rujan i listopad.


“Razgovarali smo s pomoćnikom ministra Zvonimirom Novakom i predsjednikom uprave Uljanika Emilom Bulićem. Zatražili smo isplatu plaća za deveti i deseti mjesec te program restrukturiranja onakav kakvoga mi vidimo i zamolili da naše zahtjeve prenesu premijeru i ministrima”, izjavio je nakon jučerašnjeg sastanka predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Cerovac.


Jeste, ali i ne mora biti – Končar


Na pitanje koliko mu se ozbiljnom čini zadnja verzija programa restrukturiranja, predsjednik Koordinacije sindikata Đino Šverko je kazao kako o tome ne može puno reći, ali da je radnicima svakako stalo do restrukturiranja, a ne stečaja, i zato podržavaju program restrukturiranja, ali ne bez rezerve. Program restrukturiranja mora se, smatra, riješiti unutar nekoliko tjedana, ili Uljaniku treba još jedan “rescue aid”.


Uprava Uljanika uskoro će pripremiti cjelovit program restrukturiranja koji će biti spreman za slanje u Bruxelles, a program i koncept postavljeni su na način da je u ovom trenutku Danko Končar odabrani strateški partner, rečeno je u srijedu nakon sastanka u Ministarstvu gospodarstva.


Danko Končar je na novinarski upit je li Kermas energija još uvijek Uljanikov strateški partner, rekao kako za sada jest, ali i ne mora biti te kako je spreman ustupiti to mjesto ili surađivati s drugim strateškim partnerom.


Ministar Horvat: Končar se u idućih nekoliko dana mora izjasniti 


Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat danas je pak izjavio da se Danko Končar u sljedećih nekoliko dana mora izjasniti želi li ili ne sudjelovati kao strateški partner u restrukturiranju Uljanika kako bi se onda mogao tražiti novi strateški partner.


Odgovarajući na pitanja novinara uoči sjednice Vlade u Karlovcu, Horvat je kazao kako već nekoliko dana govori jednu te istu rečenicu, a to je da država sama ne smije sudjelovati u proces restrukturiranja brodogradilišta u Puli i Rijeci.



Na novinarski upit kakve su to Končareve ideje, Horvat je kazao da Končar u ovom trenutku želi program restrukturiranja koji će se zaključiti na idućih sedam godina, kroz kompenzacijski mehanizam, no bez učešća od 50 posto, a povrat očekuje u jednom trenutku nakon pete ili sedme godina, kada se proces završi i stane na svoje noge a kompenzacijske mjere koje su dio nekretninskog biznisa daju rezultat i počnu vraćat njegov ulog.


“U ovom trenutku za nas to nije prihvatljivo iz jednostavnog razloga jer nismo sigurni, odnosno vjerujemo da EK takav modalitet restrukturiranja neće prihvatiti”, rekao je Horvat napominjući kako su smjernice koje definiraju legitimitet potpora vrlo jasne – participacija strateškog partnera u realnom financijskom smislu mora biti na razini 50 posto i to će biti jedan od ključnih uvjeta na kojima će Komisija inzistirati.


Na novinarski upit znači li to da Konačar traži prenamjenu zemljišta na kojem bi se onda mogle graditi kuće ili stanovi, Horvat je rekao kako on u ovom trenutku ne ulazi u to što Končar želi graditi na tom zemljištu.


“Ali to je u ovom trenutku jedini njegov prijedlog na koji način bi osigurao 50 posto iznosa restrukturiranja u petoj ili sedmoj godini. Dakle, u ovom trenutku Končar nije spreman zajedno s državom financijski krenuti i pratiti restrukturiranje”, istaknuo je Horvat.


Dodao je i kako su na kraju jučerašnjeg sastanka postavili pitanje Končaru čemu onda strateški partner, ali odgovor nisu dobili. “I sve smo bliži tome da u proces vrlo aktivan, vrlo konkretan, uvedemo i neke druge koji žele biti strateški partneri i sigurni smo da financijski mogu pratiti restrukturiranje”, istaknuo je Horvat, navevši da su to ukrajinski Smart Holding i talijanski Fincantieri.



“Vrlo su jasne odrednice Europske komisjije (EK), krenemo li namjerno protiv njih, cijeli proces pada u vodu istog dana”, izjavio je Horvat.


Napomenuo je da u ovom trenutku nije rečeno da Danko Končar ne želi sudjelovati. Kako je rekao, sve Končareve ideje oko restrukturairanja su na stolu, a ocijenio je da su one dobre ali ih treba pratiti financijskim izvorom.


“Da li on u ovom trenutku želi ili ne, mora se izjasniti u sljedećih nekoliko dana da bismo mogli tražiti dalje”, poručio je.


Na novinarski upit koja je sudbina 3. maja, rekao je da je to brodogradilište još uvijek dio Uljanik grupe tako dugo dok se Uprava ne odredi što i kako dalje.


“Mi ih u ovom trenutku nećemo pritiskati i tražiti bilo kakva nova rješenja, jer jedno je priča koju slušamo od sindikata i radnika, a druga priča koja se slušamo od Uprave”, kazao je te dodao kako bi rado da se “te priče konačno poklope i da se u tu priču uključi i lokalna samouprava te da se nakon toga s konsenzusom dođe u Ministarstvo gospodarstva i krene konačno restrukturiranje brodogradnje”.