Obratili se javnosti

Udruga bivših radnika: Ne dozvolite davanje “Jadrana” u zalog

Biljana Savić



Nakon što je predsjednik uprave Jadrana d.d. Crikvenica Dino Manestar zbog najave Vlade o zaustavljanju prodaje dionica ove hotelske tvrtke zatražio hitan sastanak s premijerom Tihomirom Oreškovićem, reagirala je i Udruga vjerovnika bivših radnika Jadrana d.d. Crikivenica.


»Očekujemo od tehničke Vlade da odustane od najavljene odluke o izuzimanju od prodaje dionica crikveničkog Jadrana za potrebe osiguranja bankarskog kredita državnoj tvrtki Petrokemija d.d. Kutina u vrijeme izborne kampanje te da pitanje osiguranja kredita Petrokemiji riješi kvalitetnije, putem državnog jamstva ili na drugi način. To bi omogućilo povoljniju poziciju dionica Jadrana d.d. kod najavljenog skorog uvrštenja u Zagrebačku burzu, odnosno omogućilo bi nastavak započetog investicijskog ciklusa i početak procesa privatizacije Jadrana d.d. Crikvenica, što bi se povoljno odrazilo na razvoj cijele turističke destinacije Crikvenice«. Stav je to UVBR crikveničkog Jadrana na najavu Vlade da će odustati od prodaje 80 posto dionica crikveničkog Jadrana koje su u državnom vlasništvu, a svoj je stav ova udruga uputila i na adrese premijera Oreškovića, Ministarstva gospodarstva i Ministarstva turizma.  

– Takva odluka Vlade bila bi izrazito nepovoljna za državnu tvrtku Jadran d.d., 850 radnika i malih dioničara, turističku destinaciju i za cijelo hrvatsko hotelijerstvo koje nosi značajan udio BDP-a. Jadran d.d. Crikvenica kao jedna od najvećih preostalih neprivatiziranih hotelskih tvrtki u većinskom državnom vlasništvu RH, ovim bi potezom postalo kolateralna žrtva kratkoročnog i necjelovitog rješenja za državnu tvrtku Petrokemija d.d., koja je navodno dužna Ini i PPD-u oko 450 milijuna kuna. Vlada mora naći cjelovito rješenje bez da ugrožava razvoj i privatizaciju Jadrana d.d. i cijele Crikvenice, koja već desetljećima stagnira najviše zbog pogrešnih poteza većinskog vlasnika, odnosno države. Kolateralne žrtve ove odluke bilo bi i 850 radnika, malih dioničara tvrtke koji su čekali 20-ak godina na naplatu svojih utvrđenih tražbina u stečajnom planu Jadrana dok je bio u stečaju. Na redovitoj godišnjoj skupštini 2006. predviđeno je uvrštenje 49.077.466 redovitih dionica »Jadrana«, pojedinačnog nominalnog iznosa od 10 kuna na uređeno tržište Zagrebačke burze da bi se omogućilo dioničarima trgovanje dionicama pod istim uvjetima, kao i zaštita prava svih dioničara sukladno pozitivnim propisima RH, a to bi ovim potezom Vlade RH bilo dovedeno u pitanje. Postavlja se pitanje je li ovo pravi trenutak tehničke Vlade za donošenje odluka koje bi mogle imati za posljedicu žrtvovanje razvoja i odgađanje privatizacije Jadrana d.d. Crikvenice, uz istovremeno kupovanje vremena do izbora za Petrokemiju, jer u rujnu 2016. Petrokemiji dolazi na naplatu daljnjih 250 milijun kuna duga. Ispada da je sve to samo dio predizborne kampanje, žrtvovanje uspješne državne turističke tvrtke za kratkoročni kredit dokazano neuspješnoj državnoj tvrtki. Ovo je politička i populistička odluka s izravnom štetom za razvoj Jadrana d.d. i Crikvenice te za 850 radnika, malih dioničara tvrtke – tvrdi predsjednik UVBR Jadrana d.d. Crikvenica Mario Vukelić.