Nakon presude Vrhovnog suda

Udruga banaka reagirala na presudu o francima: ”Osuđujemo pokušaj manipulacije, izvlače se navodi iz konteksta”

P. N.

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj

''Osuđujemo pokušaj manipulacije medijima koristeći ovu presudu kako bi se izvlačenjem iz konteksta određenih navoda zavaravajuće utjecalo na javnost da se radi o svim bankama te svakodnevnim objavljivanjem detalja pojedinačnih presuda stvarao dodatni pritisak na sudove u trenutku kada se pred sudovima vodi niz postupaka vezanih za CHF kredite''



Nakon presude Vrhovnog suda o kreditima u švicarskim francima, reagirala je i Hrvatska udruga banaka.


Priopćenje prenosimo u cijelosti:


“Nastavno na pojačani interes medija u vezi danas objavljene presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske (VSRH) o promjenjivoj kamatnoj stopi na kredite u CHF, prije svega ističemo kako je riječ o pojedinačnoj presudi i nikako se ne odnosi na druge sudske procese koji su u tijeku.




Ujedno, osuđujemo pokušaj manipulacije medijima koristeći ovu presudu kako bi se izvlačenjem iz konteksta određenih navoda zavaravajuće utjecalo na javnost da se radi o svim bankama te svakodnevnim objavljivanjem detalja pojedinačnih presuda stvarao dodatni pritisak na sudove u trenutku kada se pred sudovima vodi niz postupaka vezanih za CHF kredite”.


Podsjetimo, Vrhovni sud u četvrtak je objavio da odluke banaka o promjenjivoj kamatnoj stopi na kredite u švicarskim francima nakon 1. siječnja 2013. do 1.siječnja 2014. nisu zakonite, jer banke nisu uskladile “svoje poslovanje glede promjenjivih kamata” s odredbom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkim kreditima.


“Iako je banka sukladno Zakonu u svojoj ponudi korisnicima, za izmjenu ništetne odredbe, u skladu s Zakonom, precizirala način određivanja promjenjive kamatne stope, ona je, ipak, bez uporišta u Zakonu, jednostrano, odredila kamatnu stopu višu od početno ugovorene kamatne stope”, objavio je Vrhovni sud.