Posljedice mogućeg neprijateljskog preuzimanja

Udar na Adris: Na bubanj bi mogli Croatia osiguranje, Maistra i Uljanik

Dubravko Grakalić / Glas Istre

Adris obećaje dioničarima prosječan godišnji rast prinosa od 28 posto / Foto Glas Istre

Adris obećaje dioničarima prosječan godišnji rast prinosa od 28 posto / Foto Glas Istre

Dioničari ističu da ne prestaju pritisci i ponude za prodaju dionica, kako bi investitori, slovački fond J&T, prikupili dovoljan broj udjela za davanje javnog poziva za kupnju 



ZAGREB Moguće neprijateljsko preuzimanje rovinjske Adris grupe od strane slovačkog investicijskog fonda J&T te dioničara Plinija Cuccurina, o čemu smo pisali već u nekoliko navrata, moglo bi utjecati i na poslovanje niza važnih hrvatskih kompanija, o čemu javnost nije bila izvješćena, iako se radi o poslovnim subjektima koji su iznimno važni za lokalnu zajednicu, interese nacionalne ekonomije i gospodarske sektore u kojima posluju. Ponajprije, značajan je podatak da bi mogući novi vlasnik Adris grupe morao ispuniti zakonsku odredbu za davanje javne ponude za 28 posto vlasništva u Croatia osiguranju, koja je još uvijek u državnim rukama. Nadalje, riječ je i o pulskom Uljaniku, a značajne promjene u vlasničkoj strukturi doživjele bi i dubrovačka Atlantska plovidba, odnosno zadarska brodarska tvrtka Tankerska Next Generation (TNG). 


Preuzimanje kontrole 


U krugovima dioničara Adris grupe ne kriju zabrinutost zbog pokušaja neprijateljskog preuzimanja kompanije, o kojem je javnost nedavno izvješćena. Iako nadležna regulatorna agencija HANFA kaže kako »medijske napise ne komentira«, vjeruje se kako je navodni opcijski ugovor većeg dioničara Adrisa Plinija Cuccurina sa slovačkim investicijskim fondom J&T, te namjera preuzimanja kontrole nad rovinjskom tvrtkom, značajan udar na interese ostalih dioničara, ali i šire poslovne i društvene zajednice. 



Godišnji rast dividende dvadesetak posto 


Uprava Adris grupe objavila je prije nekoliko dana strateški plan razvoja kompanije, te najavila kako će 2018. godine izaći na Londonsku burzu, u čemu ih savjetuje konzultantska kuća J.P. Morgan. Do tada će kompanija značajno investirati u svoje osnovne djelatnosti – turizam, proizvodnju ribe i osiguranje. U upravi kompanije najavili su da će prosječni godišnji rast dividende iznositi dvadesetak posto.





Dioničari također ističu kako ne prestaju pritisci i ponude za prodaju dionica, kako bi investitori prikupili dovoljan broj udjela za davanje javnog poziva za kupnju Adrisa. Taj je poslovni interes, zapravo, očekivan – Adris grupa nakon prodaje TDR-a ima na računima oko šesto milijuna eura, dok sve tvrtke u njezinom sastavu posluju s dobiti. Prema iskazanim poslovnim rezultatima u prvih devet mjeseci ove godine, poduzeća Adris grupe uprihodovala su 559 milijuna kuna dobiti.


U planovima rasta i podizanja vrijednosti kompanije – što bi dioničarima moglo donositi visoke prihode u neposrednoj budućnosti – uprava Adris grupe sve otvorenije govori o preuzimanjima, odnosno akvizicijama drugih tvrtki. U slovenskoj osiguravateljskog kompaniji Save RE već su stekli 15 posto udjela, a jedan od ciljeva je i osiguravateljska kuća Triglav. U Adrisu naglašavaju kako ih zanima i ulaganje u nautički turizam, konkretno u ACI. »ACI je kompanija koja bi se dobro uklopila u naš poslovni razvoj«, napominju u Adrisu.


Rasprodaja tvrtke 


Ipak, jasno je kako će svi ti poslovni planovi, o kojima tvrtka opširno izvješćuje javnost i svoje dioničare, postati neostvarivi preuzme li nadzor nad kompanijom J&T investicijski fond, čiji se poslovni interes može objasniti kao iznimna prilika za velikom zaradom.



Vlasnik 16,4 posto Uljanika 


Uljanik, kao najuspješnije brodogradilište u Hrvatskoj, u suvlasništvu je Adris grupe te njezinih kompanija – Croatia osiguranja i fonda PBZ Croatia osiguranje. Sama Adris grupa ima udio od 2,5 posto, fond PBZ CO drži četiri posto, dok Croatia osiguranje ima u vlasništvu 9,9 posto Uljanika. Sveukupno, 16,4 posto brodogradilišta u suvlasništvu je rovinjske kompanije. Adris grupa, preko Croatia osiguranja, drži i vlasništvo deset posto Atlantske plovidbe iz Dubrovnika. Nešto je veći udio u Tankerskoj NG – fond PBZ CO drži 9,6 posto udjela, a Croatia osiguranje 3,35 posto vlasništva.



Investicijski fondovi poput J&T, za koji se u poslovnim krugovima govori kao najnovijoj kineskoj akviziciji u srednjoj i istočnoj Europi, vrlo bi brzo mogli »isprazniti blagajnu« Adrisa, te započeti rasprodaju tvrtki kako bi zaradili. Jednostavnije rečeno, promijeni li Adris grupa vlasnike, na bubnju bi se mogli naći Croatia osiguranje, Cromaris (koji je na osmom mjestu po proizvodnji ribe u EU), te Maistra, odnosno turistički dio poslovanja. 


Uz to, dolazi u pitanje značajan udio od 16,4 posto vlasništva u pulskom Uljaniku, te udjela u Atlantskoj plovidbi i Tankerskoj NG. Očito je da povezane kompanije mogu, dogode li se promjene u Adris grupi, snositi snažne posljedice, a što u konačnici može utjecati na radna mjesta, blagostanje lokalne zajednice i uplate poreza u državni proračun. Bitka za Adris, očito, nije samo natjecanje između dioničara za što veći profit.