Uspješni pa nagrađeni

U MGK Packu na Kukuljanovu godišnje proizvode 350 milijuna limenki

Orjana Antešić

U zagrebačkim se pogonima godišnje se »izbacI« 300 milijuna čepova za pivarsku industriju te između 100 i 150 milijuna drugih zatvarača. najznačajniji klijenti su im Agrokor, Gavrilović, Atlantic grupa, Podravka, odnosno brendovi Argeta, Eva, Jamnica...



RIJEKA U svojim pogonima na Kukuljanovu godišnje proizvedu 150 milijuna konzervi za ribu i oko 200 milijuna drugih limenki za prehrambenu industriju te još deset milijuna limenki koje se upotrebljavaju u kemijskoj industriji. Istovremeno, u zagrebačkim se pogonima godišnje »izbaci« 300 milijuna čepova za pivarsku industriju te između 100 i 150 milijuna drugih zatvarača. Među svoje najznačajnije klijente ubrajaju kompanije kao što su Agrokor, Gavrilović, Atlantic grupu, Podravku, dok za najpoznatije brendove s kojima surađuju potpisuju Argetu, Evu, Jamnicu, sve prisutniji i poznatiji Adriatic Queen, Laško…



Kolika je cijena njihove ambalaže, pitamo Pažina.   – Nudimo uistinu široku paletu proizvoda, tako da je teško na to pitanje jednoznačno odgovoriti. No, recimo da se cijene kreću u rasponu od 3 do 100 eura za tisuću komada određene vrste ambalaže.


Oni su bivši Metalografički kombinat, danas MGK-pack. Nakon Zlatne kune HGK prije četiri godine, ovih su dana dobili i dvije HUP-ove nagrade – za brigu o zajednici te očuvanje okoliša. Ova potonja dobrim je dijelom rezultat ulaganja koja su učinjena u MGK-packovim pogonima na Kukuljanovu u posljednje dvije godine. Radilo se o investiciji od 20 milijuna kuna, doznajemo od člana Uprave i glavnog operativca riječkih pogona Nikice Pažina.




 


 Uzlazna putanja


Kruna tih ulaganja bila je kupnja novog Bibra stroja za proizvodnju limenki za prehrambenu industriji koji je ove godine pušten u pogon. Osim uštede na sirovini, nabavkom ovog stroja bitno su dobili na kvaliteti, sigurnosti, a nadasve na brzini s obzirom na to da stroj ima kapacitet proizvodnje od 500 limenki u minuti, objašnjava Pažin.


Godišnji prihod MGK-packa trenutačno se vrti oko 90 milijuna kuna, ali s tendencijom rasta. Tu uzlaznu putanju uspijevali su držati tijekom cijelog ovog razdoblja krize, izuzev jedne godine kada su imali pad, doznajemo od Pažina. Očito, jedino smanjenje koje su imali bilo je ono na smanjenju otpadnog lima zbog kojeg im je i udijeljena HUP-ova nagrada.



U sastavu MGK-packa djeluje i zagrebačka tvornica Pluto u kojoj se proizvode sve vrste zatvarača za prehrambenu industriju, posebno pića. Najnoviji im je iskorak visokonavojni zatvarač za vina u čiju su proizvodnu liniju uložili 10 milijuna kuna.   – Sve je veća primjena takvih zatvarača u vinarskoj industriji s obzirom na bojazan i opasnost da bi na farmama glavnih zemalja uzgajivača hrasta plutnjaka, kao što su Španjolska i Portugal, uskoro moglo doći do nedovoljnih količina i nestašice pluta u odnosu na potražnju. K tome, relativno je visok postotak »škarta« i reklamacija zbog devijacija u organoleptici vina koje se pripisuju prirodnom plutenom čepu, dok kod našeg zatvarača toga nema jer brtva unutar zatvarača omogućuje vinu da »diše«, produljujući tako trajnost i opstojnost vina, objašnjava član Uprave i glavni šef pogona MGK-packa na Kukuljanovu Nikica Pažin.


– Sve više prelazimo s bijelog lima na aluminij koji je još tanji, lakši i sigurniji jer u potpunosti eliminira rizik od nastanka korozije i drugih nuspojava koje se mogu javiti, objašnjava Pažin.


Većinu svoje metalne ambalaže za prehrambenu i kemijsku industriju MGK-pack plasira na domaćem tržištu, oko 60 posto, dok ostatak izvozi, mahom u države bivše Jugoslavije, Rumunjsku, Bugarsku, Mađarsku.


– Cilj nam je da kroz iduće dvije godine preokrenemo taj omjer u korist izvoza, i to na tržišta zapadnoeuropskih zemalja. Vjerujem da ćemo u tome uspjeti, najavljuje Pažin, koji voli istaknuti kako je ključ uspjeha i razvoja MGK-packa leži u zaposlenicima i stručnom timu koji vode pogone u Rijeci i Zagrebu. U halama na Kukuljanovu trenutačno je zaposleno 114 radnika, dok u zagrebačkom Plutu radi njih šezdesetak. Imaju sindikat i Kolektivni ugovor, a prosjek plaće im je oko 4.500 kuna. Puštanjem u pogon nove linije za proizvodnju visokonavojnih zatvarača za vina u zagrebačkoj je tvornici, Plutu, došlo do zapošljavanja nekolicine novih radnika, a nova radna mjesta, najavljuje Pažin, trebala bi se otvoriti i na Kukuljanovu, i to u drugoj polovici iduće godine kada će zbog najavljenih novih poslova širiti proizvodnju.  

 Kalifornijski vinar


Pored »općih mjesta« i problema koje muče sve domaće poduzetnike, upitali smo Pažina što bi izdvojio kao njihov specifikum.


– Naš je najveći problem što smo u nabavci sirovine okrenuti uvozu, dok, s druge strane, većinu naše proizvodnje još uvijek plasiramo na domaće tržište. To zna dovesti do raskoraka u pogledu plaćanja, ali i planiranja, kaže Pažin.


No, dobre vijesti, čini se, u posljednje vrijeme prate MGK-pack. Kako doznajemo od Pažina, nedavno su potpisali ugovor s jednim američkim kupcem, kalifornijskim vinarom te jednim proizvođačem pića iz Škotske, kojim su popunili gotovo sve svoje kapacitete za 2015. godinu. Benefit od ovih novih poslova i širenja tržišta, procjene su Pažina, odrazit će se na rast godišnjih prihoda za otprilike 20 posto.


U ovoj tvornici metalne ambalaže iskoračili su i u nove izazove. U suradnji s tvrtkom Majo Commerce razvijaju projekt »Vodom protiv vode« odnosno brana-balona za obranu od poplave.


– Prednost ovog sistema u obrani od poplave je jednostavnost u rukovanju. Riječ je o balonima koji se pune vodom čime se postiže dvostruki efekt. Rješava se problem već naplavljene vode, a istovremeno štiti od prodora nove. Ovim sistemom neće se spriječiti izlijevanje Save ili Drave, no pokazalo se efikasnim u obrani domaćinstava od poplave, kao i kod drugih manjih lokaliteta, pojašnjava Pažin. Projekt je zasad u testnoj fazi i ishodovanju potrebnih certifikata.