Končarevo brodogradilište

U Brodotorgiru porinut tanker vrijedan 45 milijuna dolara

Hina

Foto Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto Miranda Cikotic/PIXSELL

Tanker je dug 284 metra, širok 32 metra, a nosivost mu je 49.500 tona. To je drugi takav tanker izgrađen u Brodotrogiruu za pomorsku kompaniju Trogir Maritime, a prvi je porinut prošle godine



TROGIR Tanker vrijedan 45 miljuna dolara namjenjen za prijevoz kemijskih i naftnih proizvoda kojeg je Brodotrogir izgradio za vlastitu pomorsku komapniju Trogir Maritime, porinut je u subotu u trogirskom brodogradilištu.


 Tanker je dug 284 metra, širok 32 metra, a nosivost mu je 49.500 tona. To je drugi takav tanker izgrađen u Brodotrogiruu za pomorsku kompaniju Trogir Maritime, a prvi je porinut prošle godine.


 Član Uprave Brodotrogira i vlasnik tog brodogradilišta Danko Končar je izjavio kako te tankere pomorska kompanija Trogir Maritime iznajmljuje brodarima za dnevni iznos između 7.500 i 9.500 dolara.




 »Danas kada smo porinuli ovaj tanker veliki je dan za naše brodogradilište i Trogir,« rekao je Končar. Istaknuo je kako je zadovoljan onime što je postignuto u posljednje tri godine u Brodotrogiru, koliko je vlasnik tog brodogradlišta, u kojem istodobno traje i restruktiriranje.


 »Nositelji budućih aktivnosti su osim izgradnje brodova, poslovi remonta brodova u našem brodogradlištu i razvoj naše marine,«, kazao je Končar.


 U pisanom materijalu u povodu današnjeg porinuća tankera navodi se kako u Brodotrogiru ukupna vrijednost postojeće knjige narudžbi iznosi oko 200 milijuna dolara. »Planovi Brodotrogira o ugovaranju novih poslova ovih dana koncentrirani su na potpisivanje ugovora za gradnju jednog specijalnog tankera za navigaciju u ledu čija će se kobilica položiti u prosincu ove godine, zatim opremanje još jednog tankera nosivosti 45.000 tona. Brodotrogir je potpisao i sporazum za gradnju četiri tankera plitkog gaza za prijevoz kemijskih proizvoda i navigaciju u Sjevernom moru i Baltiku,« navodi se u materijalu.


 Pomoćnik ministra gospodarstva Ivan Sertić, koji je nazočio svečanosti, istaknuo je kako je današnje porinuće tankera pokazatelj kako se restrukturitranje Brdotrogira odvija po planu. »Restrukturiranje Brodotrogira je uspješna priča i Brodotrogir će i dalje imati poptoru Ministarstva gospodarstva i Vlade RH«, kazao je Sertić.


 Gradonačelnik Trogira Ante Stipičić je istaknuo kako Brodotrogir posljednjih nekoliko godina radi punim kapacitetom, što je iznimno važno za gosopodarstvo trogirskog podučja.