Kaznene carine

Trumpova kazna pogađa i hrvatske prehrambene proizvode: Evo što se sve odjednom našlo na udaru

Hina

Foto Marko Prpic/PIXSELL

Foto Marko Prpic/PIXSELL

SAD planira cariniti po stopi od 25 posto i uvoz određenih prehrambenih proizvoda iz Hrvatske, uključujući mlijeko i mliječne proizvode, svinjetinu i prerađevine od svinjskog mesa, školjke, mandarine, šljive, trešnje, breskve, kruške, te voćne i povrtne sokove, uz izuzetak soka od rajčica



RIM Nove američke uvozne carine teško će pogoditi prehrambenu industriju u Europskoj uniji, upozorili su četvrtak vodeći proizvođači, tražeći odgodu američkih mjera koje će obuhvatiti i uvoz sireva, svinjetine i sokova iz Hrvatske.


Nakon što je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) u srijedu odobrila američke kaznene carine na uvoz iz SAD-a u vrijednosti 7,5 milijardi dolara zbog nepropisnih europskih subvencija Airbusu, Washington je jutros najavio carine od 25 posto na uvoz prehrambenih proizvoda iz Europske unije.


Carine će prema listi koju je objavio Ured američkog trgovinskog predstavnika (USTR) obuhvatiti široku lepezu prehrambenih proizvoda, uključujući mlijeko i mliječne proizvode, meso, voće, sokove, vino i viski.




SAD planira cariniti po stopi od 25 posto i uvoz određenih prehrambenih proizvoda iz Hrvatske, uključujući mlijeko i mliječne proizvode, svinjetinu i prerađevine od svinjskog mesa, školjke, mandarine, šljive, trešnje, breskve, kruške, te voćne i povrtne sokove, uz izuzetak soka od rajčica.


10 posto carina na uvoz zrakoplova


U Washingtonu planiraju uvesti i carine od 10 posto na uvoz zrakoplova iz EU-a.


Europski proizvođači hrane upozoravaju da će im carine prouzročiti veliku štetu.


U udruženju talijanskih poljoprivrednika Coldiretti procjenjuju da će carine obuhvatiti talijanski izvoz hrane u vrijednosti oko pola milijarde eura godišnje.


SAD namjerava cariniti po stopi od 25 posto uvoz talijanskih sireva, mesnih prerađevina i alkoholnih pića. Vino i maslinovo ulje nisu uvršteni na popis proizvoda koji će podlijegati carinama.


“Sada treba pokrenuti pregovore (sa SAD-om) na europskoj i na razini pojedinih država”, istaknuo je u priopćenju predsjednik Coldirettija Ettore Prandini.


Dobra su premisa za razgovore „važni odnosi” između američkog predsjednika Donalda Trumpa i talijanskog premijera Guiseppea Contea, naglasio je Prandini.


Udar i na uvoz sira


Iz škotske udruge proizvođača viskija upozoravaju da američke carine dovode u pitranje radna mjesta i ulaganja. Prošle je godine u SAD, najveće pojedinačno tržište, izvezen viski u vrijednoti milijardu funti (1,23 milijarde dolara).


“Iako su stvarni predmet spora subvencije za zrakoplove, naš je sektor teško pogođen”, kazala je u priopćenju čelnica udruge Karen Betts, pozivajući vlasti u Washingtonu i Bruxellesu na suzdržanost.


Španjolski vinari tvrde da će njihovo vino postati previše skupo u američkim trgovinama ako SAD zaista uvede carine.


“Carine će utjecati na našu konkuretnost”, naglasio je glasnogovornik španjolskog udruženja proizvođača vina poput Rioje i Cave.


SAD namjerava cariniti i uvoz sira iz gotovo svih članica Europske unije.


“Mliječni proizvodi bit će na izravnom udaru… borit ćemo se za odgodu tih mjera”, kazao je glasnogovornik francuske grupe Lactalis, najvećeg proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda u svijetu.


Vino iz Francuske i Italije, masline iz Španjolske, maslinovo ulje iz Italije i čokolada europskih proizvođača nisu na američkom popisu, primjećuje Reuters.


HGK: Nove američke carine bez značajnijeg utjecaja na Hrvatsku


Hrvatska gospodarska komora (HGK) u četvrtak ocjenjuje da nove američke uvozne carine neće značajnije utjecati na hrvatski izvoz u SAD niti na hrvatsko gospodarstvo.


“Sukladno informacijama koje posjedujemo, smatramo da nove carine koje bi SAD uveo za proizvode iz Hrvatske neće imati značajnijeg direktnog utjecaja na hrvatski izvoz u SAD, niti će direktno značajnije utjecati na hrvatsko gospodarstvo”, ističu iz Komore na Hinin upit o utjecaju novih carina na hrvatsko gospodarstvo.


Naime, kako navode, iako će pojedinim poslovnim subjektima otežati pristup američkom tržištu, što je u svakom slučaju negativna konotacija, više carine za Hrvatsku su uvedene prvenstveno za prehrambene proizvode (razne vrste sireva, svinjetinu, sokove, jogurt, razne vrste voća) koji ne predstavljaju najznačajnije stavke u strukturi hrvatskog izvoza u SAD.


Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, hrvatski izvoz u SAD u 2018. godini iznosio 403,9 milijuna dolara, a uvoz 213,8 milijuna dolara.