Uskoro novi kredit

Trgovačkom sudu stigla i druga žalba na “lex Agrokor”: Podnio ju je Fond za zaštitu okoliša?

Bojana Mrvoš Pavić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Prvi podnositelj naveden je pod inicijalima N.D., a ovaj drugi kao F.Z.Z.O.I.E.U., koji bi mogao biti Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji ima potraživanja prema Jamnici



ZAGREB Vlasnici Agrokorovih obveznica pripremaju novi kredit od 400 milijuna eura za Agrokor, informacija je Bloomberga, koja kaže da bi kamata za taj kredit trebala biti veća od 4,97 posto, koliko iznosi kamata domaćih banaka za nedavno odobren kredit Agrokoru u iznosu od 80 milijuna eura.


Sberbank se iz daljnjeg kreditiranja povukao nakon što je kormilo u koncernu preuzeo Vladin povjerenik Ante Ramljak, no drugi strani investitori boje se da će banke i Vlada preustrojiti Agrokor tako da će najveći otpis doživjeti upravo oni – obvezničari. To je razlog zbog kojeg su Agrokoru spremni dati novi kredit. Vijest je jučer potaknula rast Agrokorovih dionica na burzama.


Na Trgovačkom sudu podesena je pak još jedna, druga dosad žalba na lex Agrokor, no jednako kao i u prvom slučaju, ne zna se tko je njezin podnositelj, niti sadržaj. Prvi podnositelj naveden je pod inicijalima N.D., a ovaj drugi kao F.Z.Z.O.I.E.U., koji bi mogao biti Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji ima potraživanja prema Jamnici, ali u kojem nam službeno tu informaciju jučer nisu mogli potvrditi.




Potpredsjednica Vlade Marina Dalić očitovala se pak na sastanak kolega ministara Srbije, Crne Gore, Slovenije i BiH, te kazala da »od susjednih zemalja očekujemo da se vlasništvo svih Agrokorovih kompanija u regiji respektira«. Njeno ministarstvo će, napominje, nastaviti raditi na stabilizaciji poslovanja Agrokora u okviru postupka izvanredne uprave u kojem će Agrokor biti sljedećih 12 do 15 mjeseci.


Zastupnički dom u BiH je od Vijeća ministara zatražio izvješće o posljedicama koje bi kriza u Agrokoru mogla imati po tvrtke iz sastava Agrokora u BiH, i njihove dobavljače.


Lex Mercator je pak zakon koji će se idući tjedan naći u slovenskom parlamentu, i njime Slovenija namjerava spriječiti da se novac iz slovenskog Mercatora odlijeva u Agrokor.