Samo nesporazum?

Tko se javio Horvatu? Kakav Hyundai, jedini koji su se zanimali za nas imaju 300 zaposlenih

Portal Novilist.hr

Foto Reuters

Foto Reuters

Radomira Čačića kaže da su kod u njih bili u posjetu predstavnici južnokorejske tvrtke, ali Il Heung koja jedva ima 315 zaposlenika



Od pompozno najavljenog skorog dolasaka velikih investitora iz svijeta, južnokorejskog automobilskog diva Hyundai, neće biti ništa. Prema svemu sudeći posrijedi je, naime, veliki nesporazum. Iz veleposlanstva Republike Koreje u Zagrebu Telegram neslužbeno doznaje kako oni nemaju pojma da bi Hyundai mogao graditi tvornicu u Varaždinu. Oni su prvi koji bi, sasvim sigurno, znali nešto o tome.


Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok kaže kako je svjestan da se tako velika ulaganja ne mogu izvesti bez angažmana Vlade, a iz ureda varaždinskog župana Radomira Čačića kratko je priopćeno da su kod u njih bili u posjetu predstavnici južnokorejske tvrtke, ali Il Heung koja jedva ima 315 zaposlenika. Navodno su zainteresirani za gradnju pogona u kojem bi se izrađivala unutarnja i vanjska svjetla za automobile.


Informaciju o dolasku raznih velikih svjetski kompanija pustio je u javnost ministar gospodarstva Darko Horvat. I dok on tvrdi da je samo napomenuo kako je pozvao četiri velike svjetske automobilske kompanije u Hrvatsku te da od njih još nije dobio odgovor, mediji su odmah sročili bombastičnu vijest kao da je dolazak Hyundaija i drugih velikih kompanija gotova stvar.




Od ove poslovne senzacije ipak ništa. Dolazak industrijskog giganta, koji je je lani ostvario prihod od 91 milijarde dolara, nije vjerojatan iz niza razloga, navodi Telegram. Što zbog toga što je Hrvatska krajnje neatraktivna za strane ulagače, koji se moraju probijati kroz nepreglednu birokraciju i brojne administrativne i druge prepreke, što zbog toga što Hrvatska ni nema veleposlanstvo u Južnoj Koreji.