Konferencija u Opatiji

“Thome” otvara radna mjesta za stotinu hrvatskih pomoraca

Marinko Glavan

Ambiciozno zapošljavanje najavio je predsjednik uprave Olav Eek Thorstensen.



RIJEKA Thome Ship Management, jedna od najvećih svjetskih tvrtki za upravljanje brodovima u idućih godinu do dvije dana planira zaposliti dodatnih stotinjak pomoraca iz Hrvatske, najavio je na konferenciji kompanije u Opatiji predsjednik uprave Olav Eek Thorstensen.


Thome na brodovima kojima upravlja već ima oko dvije stotine zaposlenih pomoraca iz Hrvatske, redom oficira, od kojih je stotinjak zaposleno putem riječke agencije Zorovic Maritime Services, ujedno organizatora ovog seminara na kojem sudjeluju pomorci iz više europskih zemalja. Kompanija ima i ured u Zadru, koji zapošljava 11 ljudi. Najavljenim novim zapošljavanjem hrvatskih pomoraca Thome će se približiti brojkama otprije nekoliko godina kada je u jednom trenutku oko 380 njihovih časnika imalo hrvatsku putovnicu.


  – Taj je broj bio smanjen iz vrlo jednostavnog razloga, oko kojega se u brodarstvu sve vrti – isplativosti. Pred nekoliko godina razlika u plaćama, posebno nižeg časničkog kadra iz Europe i s Istoka bila je velika, pa smo se odlučili na zapošljavanje većeg broja oficira iz Azije. Te su se razlike u cijeni rada u međuvremenu smanjile, a smatram da će u narednih nekoliko godina gotovo u potpunosti nestati, što otvara prostor za novo veće zapošljavanje pomoraca iz Europe, pa tako i iz Hrvatske, kazao je Thorstensen.




  Unatoč nepovoljnim okolnostima na tržištu prijevoza nafte, Thome najavljuje širenje flote kojom upravlja pa će i to otvoriti nova radna mjesta za pomorce.


  – Situacija u našem poslu je takva da male tvrtke koje upravljaju brodovima nestaju, jer takvo poslovanje jednostavno nije isplativo. No velike tvrtke, poput naše, koja je među top deset u svijetu, postat će još veće, kazao je Thorstensen.


  Izvršni direktor Thome-a Carsten Brix Ostenfeldt najavio je i širenje poslovanja u zadarskom uredu kompanije, gdje su sada uglavnom zaposleni nadzornici, a ured će tijekom ove godine preuzeti i upravljanje flotom od deset do dvanaest brodova.