Vlasnik riječkog nogometnog kluba širi biznis u RH

Tajanstveni Oando: Volpi i partner tražit će naftu i plin u Hrvatskoj

Edi Prodan

Wale Tinubu krajem ožujka u društvu Gabrielea Volpija i Damira Miškovića obišao gradilište na Rujevici / Foto: R. BRMALJ

Wale Tinubu krajem ožujka u društvu Gabrielea Volpija i Damira Miškovića obišao gradilište na Rujevici / Foto: R. BRMALJ

Talijanski magnat Gabriele Volpi i jedan od najznačajnijih nigerijskih gospodarstvenika Wale Tinubu većinski su vlasnici tvrtke Oando PLC iz Lagosa koja je dobila koncesiju na polju Drava 3. Riječ je o jednoj od najjačih afričkih naftnih tvrtki, koja bilježi veliki rast prihoda i sve je bliže ulasku među deset najznačajnijih svjetskih naftnih kompanija



RIJEKA » Odlukom Vlade s njezine prve lipanjske sjednice koncesija za istraživanje i crpljenje nafte i plina na polju Drava 3 pripala je tvrtki Oando PLC iz nigerijskog Lagosa. Kako je istaknuto, u Agenciji za ugljikovodike su jako zadovoljni odabranim ponuđačima, a od svih najviše nepoznanica izazvao je nigerijski Oando. S obzirom da tvrtka dolazi s afričkog kontinenta, upitnici su još i izraženiji, no svi oni koji prate zbivanja u i oko HNK Rijeka, s Oandom su sasvim pristojno upoznati. Baš kao što s njegovim odabirom nisu ni najmanje začuđeni. Riječ je, naime, o jednoj od najjačih afričkih naftnih kompanija, tvrtki koja bilježi veliki rast prihoda tako da se brzim koracima približava i top 10 ljestvici najznačajnijih svjetskih naftnih kompanija.


  


Riječka »veza«


Krajem ožujka je tako u Rijeci boravio Wale Tinubu, jedan od najznačajnijih nigerijski gospodarstvenika, i ne samo kad je naftni bussines u pitanju, koji zajedno s talijanskim magnatom Gabrieleom Volpijem posjeduje većinski paket dionica Oanda. Tvrtka je to koja dnevno proizvodi 55,4 tisuće barela sirove nafte, a procijenjeni godišnji promet veći joj je od 4 milijarde dolara. S obzirom na to da kontrolira i značajni dio nigerijskih naftnih rezervi, Oandova perspektiva je jako dobra. Njegov dolazak u Hrvatsku nije dakle ni najmanje slučajan, štoviše sasvim je sigurno da je Oandova kandidatura na natječaj hrvatske Vlade za eksploataciju nafte i plina na prostoru između Save i Drave inicirana njihovim hrvatskim vezama, točnije: Oando je u Hrvatsku došao zahvaljujući Damiru Miškoviću.




   Vratimo li se u prije spomenute dane druge polovice ožujka, sjetit ćemo se da je Mišković tada u Opatiji proslavio 50. rođendan. Među uzvanicima su bili i istaknutiji predstavnici nigerijskog gospodarskog i političkog života. Riječka je zračna luka tih dana zabilježila jedan od najvećih dolazaka privatnih zrakoplova, a u Opatiji je tom prigodom organizirana i svojevrsna gospodarska konvencija u kojoj je sasvim sigurno bilo riječi i o nigerijskim ulaganjima u Hrvatsku.


  


Nigerijska »veza«


Također, tih je dana Mišković u svojim javnim nastupima isticao kako su u tijeku pregovori s Oandom o njegovim sponzorskim investicijama u HNK Rijeka i riječku sportsku infrastrukturu. Istina, Mišković je to tada isticao s određenom dozom rezerve jer je Oando iznimno snažna tvrtka koja je u svojim akvizicijama izvan dominatnog poslovanja pomalo konzervativna. Kako je tada Mišković naglasio: sponzorskim ugovorom s Oandom »Rijeka« bi mogla osnažiti do te mjere da ozbiljno razmišlja i o nastupima u – Ligi prvaka.


   Ostavimo li po stani sportski aspekt Oandovih hrvatskih akvizicija, dolazak tako moćne kompanije u hrvatski gospodarski prostor od velike je koristi. Hrvatska je naprosto gladna stranih akvizicija u svoju privredu, i više je no sigurno kako nam je strani kapital preduvjet izlaska iz višegodišnje krize. Ono što hrvatskoj prirođenoj skepsi prema svemu što ne dolazi s europskog zapada ili sjevrnoameričkog kontinenta znači ulazak afričkog, nigerijskog kapitala sasvim je druga priča. Za nadati se da će Oando biti ona tako potrebna veza hrvatskih prirodnih bogatstava s međunarodnom naftnom scenom, mogućnost za otvaranje novih radnih mjesta i priljev kapitala na iscrpljenu hrvatsku privrednu scenu. Također, usporedimo li uspjehe HNK Rijeka nakon dolaska »Volpijevog novca«, za nadati se da će se ista priča ponoviti i s ulaskom Oanda na polje Drava 3.