Neobračunati sati

TREĆEMAJCE OGORČILE BUŠTE Za razliku od Puljana, tjedan proveden u štrajku im nije plaćen

Orjana Antešić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

To je, naravno, među ionako nabrušenim trećemajcima izazvalo pravu buru »oduševljenja« zbog čega je, izgleda, stradao i dio sustava za elektronsko očitanje kartela, postavljen u krugu brodogradilišta. Kako doznajemo, presječeni su kablovi 



RIJEKA Radnicima u riječkom brodogradilištu jedinima nisu obračunati sati provedeni u štrajku – postalo je jasno nakon što su krenule bušte za listopad i isplata minimalca od 2.700 kuna, drugog koji je osigurala Agencija za osiguranje radničkih tražbina (AORT).


To je, naravno, među ionako nabrušenim trećemajcima izazvalo pravu buru »oduševljenja« zbog čega je, izgleda, stradao i dio sustava za elektronsko očitanje kartela, postavljen u krugu brodogradilišta. Kako doznajemo, presječeni su kablovi zbog čega je veći dio tog sustava kojim se prati ulazak i izlazak radnika iz pogona i kruga brodogradilišta jučer bio izvan funkcije.


Upravo na ovu temu jučer je održan sastanak Štrajkaškog odbora »3. maja« s predstavnicima poslodavca, koje su činili direktor Maksimilan Percan i član Uljanikove uprave Milko Mihovilović. Na naš upit znači li to da se odustalo od zabrane ulaska Percanu u riječko brodogradilište, član Štrajkaškog odbora Juraj Šoljić odgovorio je niječno, kazavši da je sastanak održan na glavnoj porti, u tamošnjoj sali. Razgovori oko plaćanja sati i dana provedenih u štrajku, doznajemo, nastavljaju se početkom idućeg tjedna, a čini se da s druge strane nije sporno da se plati vrijeme u štrajku, pitanje je samo u kojem postotku, doznajemo od Šoljića.




Podsjetimo, radnici »3. maja«, kao što je to bilo i u Uljaniku, 23. listopada stupili su u štrajk koji otad, barem što se riječkog škvera tiče, neprekidno traje. Taj tjedan, kažu naši sugovornici, uopće nije obračunat u buštama trećemajaca dok je za pulski škver, doznajemo od Šoljića, taj tjedan obračunat u 55-postotnom iznosu.


Razlog na koji se vadi uprava »3. maja« jest da je Štrajkaški odbor riječkog brodogradilišta prekinuo socijalni dijalog, odnosno postupak mirenja u sklopu kojeg se trebalo regulirati i to pitanje, za razliku od drugih društava unutar Uljanik grupe u kojima je sa štrajkaškim odborima usuglašena visina isplate plaće za vrijeme provedeno u štrajku. U internom dopisu trećemajce se još jednom podsjeća kako je direktoru »3. maja« Štrajkaški odbor 19. studenoga i formalno zabranio ulazak u riječko brodogradilište, ali se ne spominje da se prethodno Percan gotovo punih mjesec dana nije uopće pojavljivao u »3. maju«, praktički od prvog dana kada su radnici stupili u štrajk.


U Štrajkaškom odboru negiraju, pak, da je njihova odgovornost što u studenom nije proveden postupak mirenja, a Šoljić pritom navodi kako je na sastanku 21. studenoga Percan telefonom otkazao punomoć svom opunomoćeniku u tim pregovorima.


Prema zakonskim odredbama, poslodavac može umanjiti plaću radniku razmjerno vremenu provedenom u štrajku, a sama visina isplate predmet je pregovora između predstavnika poslodavca i štrajkaša.