Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. listopada 2019.
Izraelska tvrtka

TEVA OTPUŠTA ČETVRTINU ZAPOSLENIH Još se ne zna odnose li se rezovi i na Plivu

TEVA OTPUŠTA ČETVRTINU ZAPOSLENIH Još se ne zna odnose li se rezovi i na Plivu
TEVA OTPUŠTA ČETVRTINU ZAPOSLENIH Još se ne zna odnose li se rezovi i na Plivu
Autor:
Objavljeno: 14. prosinac 2017. u 15:37 2017-12-14T15:37:51+01:00

Izraelska farmaceutska kompanija Teva, vlasnica Plive, objavila je u četvrtak da će otpustiti više od četvrtine radne snage i riješiti se velikog broja pogona u sklopu dugo očekivanog preustroja poslovanja koji cilja na smanjenje ogromnog duga.

U izraelskoj tvrtki planiraju otpustiti 14 tisuća radnika u zemljama širom svijeta a većina otkaza očekuje se u idućoj godini.

Dvogodišnji plan restrukturiranja trebao bi smanjiti troškovnu bazu Teve za tri milijarde dolara do kraja 2019. godine, u odnosu na procijenjenih ovogodišnjih 16,1 milijardu dolara.

Kompanija je nagomilala gotovo 35 milijardi dolara duga nakon kupovine Allerganova poslovanja s generičkim lijekovima Actavis za 40,5 milijardi dolara.

U Tevi procjenjuju da bi im planirano restrukturiranje u idućoj godini trebalo generirati trošak od najmanje 700 milijuna dolara, uglavnom vezano za troškove otpremnina. Dodatni troškovi mogući su nakon odluka o zatvaranju ili prodaji tvornica, odjela za istraživanje i razvoj i ureda.

»Provest ćemo ovaj plan štedljivo i u utvrđenim rokovima i ostat ćemo fokusirani na prihode i generiranje novčanog toka kako bi Teva bila spremna ispuniti sve svoje financijske obveze«, kazao je u priopćenju novi izvršni direktor izraelske kompanije Kare Schultz.

Teva će po njegovim riječima sačuvati temeljne kapacitete u segmentu generičkih lijekova i odabranih posebnih lijekova.

»Očekujemo da ćemo u 2018. godini uspješno lansirati Austedo i fremanezumab«, kazao je Schultz. Riječ je o Tevinim lijekovima za komplikacije povezane s Huntingtonovom bolešću i migrenama.

Prognoze za 2018. godinu bit će objavljene u veljači a nešto kasnije i dugoročne strateške poslovne smjernice.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.