Wall Street

Svjetske burze su zbog nafte oštro pale drugi tjedan zaredom

Hina

Reuters

Reuters



Na svjetskim su burzama cijene dionica oštro pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom, pri čemu je na Wall Streetu S&P 500 indeks skliznuo u područje korekcije, što je posljedica oštrog pada cijena nafte i usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava.


Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna potonuo 4,5 posto, na 24.285 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 3,8 posto, na 2.632 boda, a Nasdaq indeks 4,3 posto, na 6.938 bodova.


Najveći tjedni gubitak tih indeksa od ožujka ponajviše je posljedica pada cijena nafte za više od 10 posto jer se ulagači plaše da će usporavanje rasta globalnog gospodarstva izazvati slabljenje potražnje za energentima i da će ponuda ponovno biti veća od potražnje.




Od početka listopada, kada su dosegnule najviše razine u četiri godine, cijene nafte pale su sedam tjedana zaredom, pri čemu su izgubile gotovo 30 posto i zaronile na najniže razine u više od godinu dana.


Zbog toga su prošloga tjedna oštro pale cijene dionica naftnih divova, kao što su Exxon Mobil i Chevron.


»Ovaj pad cijena dionica vidim kao nastavak prilagodbe tržišta na to da će se iduće godine rast najvećih svjetskih gospodarstava usporiti«, kaže Alicia Levine, analitičarka u tvrtki BNY Mellon Investment Management.


Pod pritiskom su bile i tehnološke dionice, ponajviše Applea jer mediji pišu da je posljednjih tjedana kompanija smanjila narudžbe za proizvodnju sva tri nova modela iPhonea.


Zbog toga su pale i cijene dionica tzv. FANG skupine – Facebooka, Amazon.coma, Netflixa i Alphabeta, krovne kompanije Googlea.


Te su dionice godinama predvodile po rastu cijena na tržištu, no posljednjih su tjedana pod pritiskom jer ulagači nisu uvjereni da te kompanije mogu i ubuduće rasti tako brzo kao posljednjih godina.


»Može se vidjeti povlačenje ulagača iz tehnološkog sektora i prebacivanje sredstava u neke druge, a tržište je pod pritiskom jer se radi o velikim kompanijama«, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u fondu Kingsview Asset Management.


Korekcija S&P 500 indeksa


Nakon prošlotjednog pada, S&P 500 indeks uronio je u područje korekcije, što znači da je 10 posto niži u odnosu na svoju prethodnu najvišu razinu, dosegnutu krajem rujna.


To je drugi put u ovoj godini da je taj indeks u području korekcije, jer mu se to prvi put dogodilo u veljači, nakon što je u siječnju dosegnuo rekordne razine. Tada mu je trebalo sedam mjeseci da bi krajem kolovoza dosegnuo nove najviše razine u povijesti.


Tako je na Wall Streetu nastavljeno nesigurno trgovanje, koje obilježava posljednje mjesece.


U listopadu su na najvećoj svjetskoj burzi cijene dionica oštro pale jer ulagači nisu bili skloni riziku zbog trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine, usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, pada cijena nafte i povećanja kamata Feda.


Početkom studenoga tržište se ponešto oporavilo, posebice nakon izbora za američki Kongres, zbog čega je jedan od razloga nesigurnosti uklonjen s tržišta.


Međutim, posljednjih je dana tržište ponovno pod pritiskom jer su gotovo svi razlozi koji su u listopadu izazvali pad cijena dionica i dalje prisutni.


Zbog toga su Dow Jones i S&P 500 indeks na gubitku u ovoj godini. Oba su indeksa sada za više od 1 posto ispod razina na kojima su bili 31. prosinca prošle godine.


I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,9 posto, na 6.952 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,3 posto, na 11.192 boda, a pariški CAC 1,6 posto, na 4.946 bodova.


Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,2 posto, na 21.646 bodova.