Oporavak

Svjetske burze porasle drugi tjedan zaredom, oporavio se i Crobex

Hina

Reuters

Reuters



Na američkim i europskim burzama cijene su dionica prošloga tjedna dosegnule nove najviše razine u povijesti jer se ulagači nadaju da će uskoro biti zaustavljeno širenje koronavirusa.


Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 1 posto, na 29.398 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,6 posto, na 3.380 bodova, a Nasdaq indeks 2,2 posto, na 9.731 bod.


Tijekom tjedna ti su indeksi dosegnuli nove rekordne razine jer se ulagači nadaju da će uskoro biti zaustavljeno širenje koronavirusa.




Doduše, podaci o umrlima i novozaraženima u Kini još ne ukazuju na to da je epidemija dosegnula vrhunac, no ulagači se nadaju boljim vijestima u bliskoj budućnosti.


»Ulagači vjeruju da je to događaj samo u prvom tromjesečju i da će nesigurnosti vjerojatno splasnuti«, kaže Charlie Ripley, strateg u tvrtki Allianz Investment Management.


Dodaje i to da podršku tržištu pruža uvjerenje ulagača da će Fed reagirati ako to bude potrebno.


Naime, u izvješću Kongresu prošloga je tjedna predsjednik američke središnje banke Jerome Powell poručio da gospodarstvo, koje raste 11. godinu zaredom, i dalje pokazuje otpornost, ali da središnja banka pažljivo prati koronavirus i druge potencijalne prijetnje.


To je na tržištu shvaćeno kao najava da će monetarna politika ove godine vjerojatno ostati popustljiva.


Pozitivno na tržište utječu i solidna kvartalna poslovna izvješća kompanija.


Od 387 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih oko 77 posto ostvarilo je bolje rezultate nego što se očekivalo.


Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija u četvrtom lanjskom tromjesečju biti u prosjeku 2,6 posto veće nego godinu dana prije, dok su na početku sezona objava poslovnih rezultata očekivali pad zarada za 0,6 posto.


»Prave gospodarske posljedice širenja koronavirusa još nisu poznate, a zarade kompanija više utječu na održivost dionica nego kratkoročni naslovi«, kaže Joseph Sroka, direktor u tvrtki NovaPoint.


I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,8 posto, na 7.409 bodova, no frankfurtski DAX ojačao je 1,7 posto, na 13.744 boda, a pariški CAC 0,7 posto, na 6.069 bodova.


Zahvaljujući tome, STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica kreće se oko najviših razina u povijesti.


Azijski ulagači oprezniji


Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 0,6 posto, na 23.687 bodova.


No, na većini azijskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle, ali sporije nego u SAD i Europi jer su u fokusu ulagača gospodarske i druge posljedice koronavirusa.Broj umrlih u Kini porastao je na više od 1.650, dok je novozaraženih oko 68.500.

I dok neki analitičari ukazuju na to da je snažan rast broja novozaraženih posljedica promjene metodologije dijagnosticiranja, drugi pokušavaju procijeniti gospodarske štete.


Doduše, u Kini se radnici vraćaju na posao nakon produženih novogodišnjih praznika, no taj proces ide polagano, a mnoge su poslovne konferencije i sajmovi otkazani.


Zbog toga analitičari dodatno smanjuju procjene rasta kineskog gospodarstva u prvom tromjesečju.


Tako analitičari Capital Economicsa procjenjuju da će rast kineskog gospodarstva u prvom tromjesečju u odnosu na isto lanjsko razdoblje potonuti za 4 postotna boda, na samo 2 posto, dok bi na kvartalnoj razini bruto domaći proizvod (BDP) mogao pasti oko 2,5 posto.


U osvrtu na situaciju na tržištima, analitičari Capital Economicsa navode i da bi gospodarstvo moglo odskočiti u proljeće, ako se širenje koronavirusa zaustavi.


Podršku tržištima, međutim, pruža uvjerenje ulagača da će zemlje u regiji zadržati popustljivu monetarnu politiku kako bi se spriječile veće gospodarske štete.


Kineske vlasti već su smanjile ključne kamatne stope i ubrizgale u gospodarstvo milijarde dolara kako bi poboljšale likvidnost, a očekuju se i nove poticajne mjere.


»Kine je već olabavila monetarnu politiku, a vjerojatno će uslijediti i nove mjere. Tvornice se počinju otvarati, premda s odgodama«, kaže Yukino Yamada, strateg u tvrtki Daiwa Securities.Ryutaro Kimura, strateg u tvrtki Axa Investemnt Management, očekuje znatan utjecaj koronavirusa i na globalno gospodarstvo, s obzirom da Kina čini udjel od oko 17 posto, dok je u doba SARS virusa 2002. i 2003. godine činila oko 4 posto, a sada je više uključena i u nabavne lance.

»To znači da će države vjerojatno zadržati niske kamatne stope dulje razdoblje. Takva očekivanja podržavaju cijene dionica na burzama«, kaže Kimura.


Crobex prekinuo 3-tjedni negativni niz


Na Zagrebačkoj je burzi protekli tjedan Crobex indeks blago ojačao, prekinuvši 3-tjedni negaitvni niz, no tržište je bilo bez jasnih smjernica dok se čekaju poslovna izvješća kompanija i prijedlozi o isplatama dividendi. 


Crobex indeks prekinuo je 3-tjedni negativni niz, ojačavši prošloga tjedna 0,24 posto, na 2.032 boda. Crobex10 nastavio je, pak, negativni niz treći tjedan zaredom, kliznuvši prošli tjedan 0,37 posto, na 1.208 bodova.


Među sektorskim indeksima, jedino je pao turistički, i to za 1,1 posto, dok je najviše porastao prehrambeni, za 4,69 posto.


Redovni promet dionicama iznosio je 46,5 milijuna kuna, što je 14 milijuna više nego u tjednu ranije.


Uz to, u blok transakcijama s tri dionice ostvareno je dodatnih 8,94 milijuna kuna, i to dionicom HT-a 4,1 milijun kuna, Atlantica 2,66 milijuna, a Arena Hospitality grupe 2,18 milijuna kuna.


Najveći promet u redovnom trgovanju ostvaren je dionicom HT-a, 14,32 milijuna kuna, a cijena joj je pritom oslabila 1,08 posto, na 184 kune.


Slijedila je dionica Zagrebačke banke s prometom od 7,22 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 4,03 posto, na 64,5 kuna.


Zagrebačka banka izvijestila je početkom tjedna da je u 2019. godini ostvarila 1,56 milijardi kuna dobiti nakon oporezivanja, što je 15,9 posto manje nego 2018. Dobit od poslovanja prije vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke iznosi 2,59 milijardi kuna, a smanjenje od 91 milijun kuna ili 3,4 posto.


Zaba je lani imala troškove vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke od 761 milijuna kuna, 191 milijun kuna više nego 2018. godine i to zbog povećanih troškova rezerviranja za sudske sporove.


U fokusu investitora bila je i dionica Valamar Rivijere, kojom je ostvareno 3,6 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pritom oslabila 1,06 posto, na 37,2 kune.


Među najlikvidnijima bila je i dionica Optima telekoma, kojom je ostvareno 2,78 milijuna kuna prometa, uz pad njezine cijene za 0,62 posto, na 8,05 kuna.


Najveće dobitnice među likvidnijima bile su dionice Petrokemije, sa skokom cijene za 23,2 posto, na 69 kuna, i Vira, za 19,2 posto, na 90 kuna.


Istodobno, najviše je na gubitku bila dionica Jadrana, za 3,3 posto, na 14,8 kuna


Prošloga se tjedna trgovalo s ukupno 65 izdanja, pri čemu je njih 27 zabilježilo rast cijene, a 22 pad. Cijene 17 dionica ostale su na tjednoj razini nepromijenjene.