Ročište za glasovanje na Trgovačkom sudu

Sudbina restrukturiranja Sokol Marića izglasava se 25. srpnja

Hina

Foto ilustracija

Foto ilustracija

Sudska odluka uslijedila je nakon što su početkom veljače zastupnici Sokol Marića na ročištu za ispitivanje tražbina vjerovnika osporili potraživanja četrdesetak vjerovnika u ukupnom iznosu od 22,7 milijuna kuna među kojima se posebno isticala osporena tražbina Ministarstva financija – Porezne uprave od 4,9 milijuna kuna



Trgovački sud u Zagrebu sazvao je za 25. srpnja ročište za glasovanje o planu restrukturiranja u predstečajnom postupku nad Sokol Marić d.o.o. na kojem bi više od 180 vjerovnika trebalo, između ostaloga, odlučivati i o budućim planovima poslovanja te tvrtke od koje potražuju oko 180 milijuna kuna.


Sudska odluka uslijedila je nakon što su početkom veljače zastupnici Sokol Marića na ročištu za ispitivanje tražbina vjerovnika osporili potraživanja četrdesetak vjerovnika u ukupnom iznosu od 22,7 milijuna kuna među kojima se posebno isticala osporena tražbina Ministarstva financija – Porezne uprave od 4,9 milijuna kuna.


Punomoćnici Sokol Marića na zagrebačkom Trgovačkom sudu u cijelosti su osporili tu tražbinu navodeći kako je ta ”novčana tražbina vjerovnika u međuvremenu prestala u cijelosti” te da ”vjerovnik osporene tražbine ne raspolaže ovršnom ispravom”.




Zanimljivo je istaknuti i kako su zastupnici Sokol Marića, osim Poreznoj upravi, osporili i tražbine Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO), državnom Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) i Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u ukupnom iznosu većem od 1,2 milijuna kuna.


Prema tablici utvrđenih tražbina, od Sokol Marića najviše potražuju banke – među njima Raiffeisen banka koja ukupno potražuje oko 71 milijun kuna, slijedi Addiko (bivša Hypo) banka s nešto više od 40 milijuna kuna i Štedbanka sa 16,5 milijuna kuna tražbina.


Hrvatska poštanska banka (HPB) potražuje 14,5 milijuna kuna, Erste oko 10,1 milijuna, Zagrebačka banka nešto više od pet milijuna i BKS Bank oko 4,5 milijuna kuna. Objava tablice utvrđenih tražbina Sokol Marića uslijedila je nakon što je sredinom listopada prošle godine Trgovački sud u Zagrebu otvorio predstečajni postupak te pozvao vjerovnike da prijave svoje tražbine od tvrtke koja je prošle godine prijavila povećani iznos ukupnog duga za čak 142 milijuna kuna ”temeljem mjenica iz faktoring poslova s Agrokor/Konzumom”.


Prijedlog za pokretanje predstečajnog postupka podnio je sam dužnik, a u priloženom planu restrukturiranja Sokol Marića isticalo se i kako je ”dodatni element prijeteće nelikvidnosti  posljedica nedavnih objava poslovnih rezultata Agrokora u 2015. i 2016. na osnovi kojih se pretpostavlja realni otpis potraživanja od Agrokora u iznosu do 70 posto”.


Najveće privatno zaštitarsko društvo u Hrvatskoj, osnovano 1991. zapošljava oko 2000 radnika, a među njenim korisnicima je i veliki  broj novčarskih institucija.