Odluka stečajnog suca

Sud deblokirao prodaju jaružala iz Uljanika: Više od pola milijarde trebalo bi ‘leći’ u državni proračun

Orjana Antešić

Sofisticirana i skupa gradnja čekala rasplet u Uljaniku / Foto Duško MARUŠIC/PIXSELL

Sofisticirana i skupa gradnja čekala rasplet u Uljaniku / Foto Duško MARUŠIC/PIXSELL

Hoće li državnom proračunu konačno »leći« nešto više od pola milijarde kuna, a Jan De Nul grupa konačno preuzeti ovo sofisticirano plovilo iz pulskog brodogradilišta, ili će se opet nešto zakomplicirati, znat će se do Nove godine kada istječe rok za žalbu, pa sudsko rješenje o dosudi time postaje pravomoćno



RIJEKA  Stečajni sudac Uljanika Damir Rabar donio je jučer rješenje o dosudi čime je deblokiran proces prodaje najskuplje Uljanikove novogradnje, jaružala »Willem Van Rubroeck«. Kupcu jaružala, kompaniji Dredging and Maritime Management iz grupacije Jan De Nul sada počinje teći rok za uplatu preostalog dijela kupovnine.


Nakon pravomoćnosti sudskog rješenja o dosudi, luksemburška kompanija mora najkasnije u roku od 30 dana uplatiti još 688,4 milijuna kuna.


Hoće li državnom proračunu konačno »leći« nešto više od pola milijarde kuna, a Jan De Nul grupa konačno preuzeti ovo sofisticirano plovilo iz pulskog brodogradilišta, ili će se opet nešto zakomplicirati, znat će se do Nove godine kada istječe rok za žalbu, pa sudsko rješenje o dosudi time postaje pravomoćno.




Od prodaje Uljanikovog jaružala, podsjetimo, u državni proračun trebalo bi se vratiti oko 560 milijuna kuna, dok će oko 234 milijuna kuna otići bankama, belgijskoj KBC i Privrednoj banci Zagreb, čije su hipoteke prve po redoslijedu upisa na »Willem Van Rubroecku«. Državni proračun je raskid ugovora za ovo jaružalo koštao više od 900 milijuna kuna. Sredinom lipnja Uljanikov Odbor vjerovnika donio je odluku da se ide u prodaju jaružala, ovlašteni sudski vještak procjenio je da »Willem Van Rubroeck« vrijedi nešto više od milijardu kuna, pa koncem srpnja Fina objavljuje poziv za prvi krug dražbe po početnoj cijeni od 794 milijuna kuna. U zamršenom pravnom postupku Jan De Nul je uložio žalbu koja je na koncu blokirala prodaju broda, iako je upravo Jan De Nul bio zainteresiran za kupnju broda.


Razlog zbog kojeg je stečajni sudac Uljanika sada izdao rješenje o dosudi jaružala, čime je napravljen pomak iz dosadašnje pat-pozicije, jest što su Jan De Nul i Dredging and Maritime Managementa ipak dostavili podnesak kojim su se, stoji u obrazloženju suca, »odrekli prava koja su u njihovu korist ustanovljena predmetnom privremenom mjerom u odnosu na započetu kupoprodaju«. U tom su podnesku zatražili od pazinskog Trgovačkog suda da donese odluku o dosudi broda upravo kupcu, Dredging and Maritime Managementu, navodi sudac Rabar u obrazloženju jučeranje odluke.