Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 31° 1
Sutra: 31° 31° 1
21. srpnja 2019.
Inozemne investicije pale ispod razine 1996. godine

Stranci radije ulažu u Albaniju, Srbiju i Crnu Goru nego u Hrvatsku

Foto Arhiv NL
Foto Arhiv NL
Autor:
Objavljeno: 26. srpanj 2011. u 14:42 2011-07-26T14:42:00+02:00

 U Hrvatskoj vlada otpor prema stranim ulaganjima, pa ona mora temeljito preispitati svoj pristup inozemnim investicijama, poručio je savjetnik UNCTAD-a Branko Vukmir

ZAGREB Od početka krize, stranci prestaju investirati u Hrvatsku. U prošloj godini u našu zemlju su uložili samo 223 milijuna eura, što je manje nego 1996. godine, kad su strane kompanije tek počele otkrivati Hrvatsku. Za usporedbu, u 2008. godini, najboljoj prije krize, naša je zemlja primila rekordnih 4,2 milijarde eura ulaganja, a njihov drastičan pad u prošloj godini nastavio se i u prvom ovogodišnjem tromjesečju, kada je – prema riječima Alena Škudara iz Hrvatske narode banke – pristiglo samo 129 milijuna eura.

– U Hrvatskoj vlada otpor prema stranim ulaganjima, pa ona mora temeljito preispitati svoj pristup inozemnim investicijama, poručio je savjetnik UNCTAD-a Branko Vukmir, predstavljajući redovito godišnje izvješće o prekograničnim ulaganjima u svijetu, koje je ta organizacija UN-a sa sjedištem u Ženevi jučer priredila u prostorijama HNB-a. Prema podacima UNCTAD-a, Hrvatska je lani zabilježila nešto veća ulaganja, u iznosu od 583 milijuna američkih dolara, ali to je osjetno manje nego prije.

Vukmir se požalio da već 17 godina podnosi ista godišnja izvješća, ali da ga nikada iz hrvatskih vlasti netko nije pozvao za savjet kako bi Hrvatska povećala strana ulaganja. Štoviše, kaže, hrvatske vlade već su dvaput ukinule agenciju za strana ulaganja, najprije 2000. godine, a zatim i prošle godine. 

– Otkako je prije tri godine donesen zakon o javno-privatnom partnerstvu, u Hrvatskoj su prestala bilo kakva privatno-javna ulaganja, upozorio je Vukmir, napomenuvši kako to nije ni čudno, jer se takvi projekti »moraju probiti kroz pet krugova odobravanja« u administraciji. Još prije nekoliko godina, kazao je, Hrvatska je stranim ulagačima bila najprivlačnija zemlja u regiji, a sada je to postala Srbija, odmah iza nje i Albanija.

Od četiri milijarde dolara, koliko su stranci uložili u zemlje na zapadnom Balkanu, Srbija je lani primila 1,3 milijarde, Albanija milijardu, Crna Gora 780 milijuna, Hrvatska 583, Makedonija 293, a Bosna i Hercegovina 63 milijuna dolara, rekao je Vukmir. Prema njegovim riječima, prekogranična ulaganja u cijelome su svijetu 2010. godine porasla za pet posto, na oko 1240 milijarda dolara, ali još uvijek su 34 posto manja nego rekordne 2007. godine. Proizvodnja i investicije, kazao je, sele se u zemlje u razvoju, koje su lani po prvi put privukle više od polovine svih stranih ulaganja.

Vukmir je konferenciju za novinare održao u prostorijama HNB-a, zajedno s Alenom Škudarom iz HNB-ove Direkcije za statistiku. Svaki od njih iznio je svoje izvješće o stranim ulaganjima, pri čemu je Vukmir iznosio UNCTAD-ove podatke u američkim dolarima, a Škudar HNB-ove u eurima. To je izazvalo zbrku među novinarima jer se podaci dvojice govornika nisu potpuno poklapali ni nakon konverzije dolara u eure. Škudar je pritom spomenuo i različite metodologije izračuna, s tzv. kružnim ulaganjima i bez njih. No, njihovi su se podaci potpuno poklopili kad je riječ o smjeru događaja, a to je drastičan pad stranih ulaganja u Hrvatsku.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka