Last minute

Stiži Talijani: Masovna navala očekuje se od idućeg vikenda

Biljana Savić

Foto: arhiva NL

Foto: arhiva NL

Iako preferiraju Istru i Kvarner, Talijani običavaju bukirati odmor u zadnji tren, a sada im je jedina šansa u last minute programima po Dalmaciji, smatra Branko Curić, iz ureda HTZ-a u Milanu



RIJEKA Stiže nam kolovoz, a s njime i Talijani. Ferragosto! Benvenuti a tutti!


Iako će određeni broj Talijana u Hrvatsku doći već ovoga vikenda, kad se očekuju nesnosne gužve na hrvatskim prometnicama, zbog dolaska ruskoga predsjednika Vladimira Putina u Sloveniju velika će većina talijanskih tvrtki i tvornica ključ u bravu zbog godišnjih odmora staviti 5. kolovoza, pa pravu navalu Talijana na hrvatske turističke destinacije, a omiljene su im Istra i Kvarner, očekujemo idućeg vikenda, 6. i 7. kolovoza.


– U ovih nepunih sedam mjeseci u Hrvatskoj je boravilo oko 450 tisuća Talijana koji su ostvarili oko 2,5 milijuna noćenja, a isto toliko ih očekujemo samo tijekom kolovoza – najavljuje direktor predstavništva Turističke zajednice Hrvatske u Italiji Branko Curić.


Troše više




– Milano se već naočigled prazni, nešto Talijana doći će ovoga vikenda u Hrvatsku, ali prava navala očekuje se idućeg vikenda – ocjenjuje Curić.


Navala, ali ne i invazija. Italija je istodobno naše emitivno i receptivno tržište.


– Talijani jako puno profitiraju od turizma i okrenuti su njemačkom tržištu gdje se jako reklamiraju i očekuju više od 6 milijuna Nijemaca od lipnja do rujna ove godine. Prema podacima raznih talijanskih udruga, poput državne udruge za prava potrošača, očekuje se da će ove godine putovati oko 32 milijuna Talijana i da će na putovanjima trošiti nešto više nego lani, oko 2,5 posto više, kaže Curić.



U slučaju većeg zastoja i blokade prometa na autocestama u subotu, Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarine (HAC ONC) će putnicima na autocestama dijeliti bočice vode na ulazu Lučko, Sveta Helena, Rupa i Sveti Rok te je pripremljeno 20 tisuća bočica vode.


S obzirom na visoke ljetne temperature koje na duljim putovanjima bitno utječu na umor vozača, u slučaju većeg zastoja i blokade prometa na autocestama, službe HAC ONC-a korisnicima će dijeliti vodu na ulazu Lučko, Sveta Helena, Rupa i Sveti Rok, priopćio je u petak HAC ONC, koji i poziva putnike da ponesu dovoljno tekućine kako bi se pripremili na eventualno čekanje u kolonama.


Zbog sve učestalijih prometnih nesreća na autocestama vozače se moli na dodatni oprez te ističe važnost praćenja prometne signalizacije i poruka na info-displejima o uvjetima na cesti te ograničenju brzine na pojedinim dionicama autoceste i obavijesti o eventualnim obilascima te alternativnim pravcima.



No, neće svi šoldi u Hrvatsku. Problem je u tome što će 75 do 80 posto Talijana koji će ove godine ići na odmor, putovati u vlastitoj zemlji, u pokrajine Puglia, Sicilia, Toscana i Liguria, a mediji i agencije uz Španjolsku i Grčku spominju i Hrvatsku kao važno inozemno odredište Talijana. Ovo nije nikakva novost, a kamoli zaokret, jer Talijani i inače najviše ljetuju u svojoj zemlji.


Iako su uglavnom poznate njihove omiljene domaće i inozemne destinacije, zanimljivo je da samo 50 posto Talijana koji putuju odabere destinacije i rezervira ih do kraja lipnja, a polovica ih to radi u posljednji tren.



Ove godine poboljšana je i prometna povezanost između Hrvatske i Italije, otvoreno je više izravnih zračnih linija, a tu je i katamaran koji ide iz Peskare za Rab, Lošinj, Pag i Rovinj, a za one koji kombiniraju pomorski i željeznički promet, talijanske željeznice nude 50 posto popusta.


– Prošle godine je prvi vikend u rujnu bio jači od posljednjeg tjedna u srpnju, vidjet ćemo hoće li se to ponoviti i ove godine – kaže Curić.



Vole i Zagreb


– Od turoperatora i agencija koji rade za Hrvatsku čuli smo da su ove godine imali problem jer su hrvatski hotelijeri vrlo rano stopirali buking, ali ostaju šanse last minute programa u Dalmaciji – kaže Curić i napominje da Talijani, izuzev prvenstveno privatnog smještaja i kampova, pune hotele, i to visoke kategorije.



Hrvatski autoklub za ovaj vikend najavljuje velike gužve na prometnicama. Očekuje se najveći broj turista što podrazumijeva značajne gužve i kolone na cestama, graničnim prijelazima, trajektnim pristaništima i lukama kao i u blizini turističkih gradova na obali.


Uz to, zbog dolaska Vladimira Putina dio cesta će biti zatvoren na području sjeverne Slovenije i Ljubljane pa će mnogi turisti birati alternativne pravce prema Hrvatskoj, odnosno iz Hrvatske prema Europi. Prometno-informacijski centar u Sloveniji savjetuje vozačima koji voze iz zapadne i sjeverne Europe prema Hrvatskoj da putuju prometnim pravcima preko Italije (Villach-Tarvisio-Udine-Trst) ili Austrije (Graz-Spielfeld), zatim kroz Sloveniju (Maribor-Lendava ili Maribor-Ptuj) te dalje prema Hrvatskoj. U Hrvatskoj se upućuju na autocestu A2 Zagreb-Macelj ili A4 Zagreb-Goričan prema Zagrebu.



Kako smo već napomenuli, top destinacije u Hrvatskoj su im Istra i Kvarner, gdje su prošle godine bili na četvrtom mjestu po broju dolazaka i noćenja, a sve zanimljiviji im je i Grad Zagreb, gdje su na drugom mjestu po broju noćenja i dolazaka.


Ovaj tjedan očekujemo i velik broj gostiju iz Bavarske, jer njima je tek sad završila školska godina, no moramo imati na umu da na njih računaju i Talijani.