Komplikacije

Spajanje londonske i njemačke burze pod znakom pitanja

Hina

REUTERS

REUTERS

Komisija je naložila Londonskoj burzi da proda 60 posto svog udjela u platformi za trgovanje obveznicama MTS



LONDON Spajanje Londonske burze (LSE) i njemačkog burzovnog operatera Deutsche Boerse, vrijedno 29 milijardi eura, moglo bi propasti nakon što su iz LSE-a poručili da je malo vjerojatno da će Europska komisija (EK) odobriti transakciju.


Komisija je naložila Londonskoj burzi da proda 60 posto svog udjela u platformi za trgovanje obveznicama MTS. Međutim, iz LSE-a su odgovorili kako je zahtjev ‘nesrazmjeran’. Time su upozorili ulagače da će se boriti za MTS i da bi takva prodaja naštetila kontinuiranom poslovanju platforme.


Kao rezultat, iz Londona su poručili da ‘s obzirom na trenutnu poziciju Komisije, malo je vjerojatno da će odobriti spajanje’.




Dvije konkurentske burze objavile su prije otprilike godine dana planove za ‘spajanje jednakih’, s namjerom stvaranja divovske i moćne kuće koja bi uspješnije konkurirala konkurentima iz SAD-a.


Već su pristali prodati dio LSE-ovog klirinškog poslovanja, francusku podružnicu kuće LCH, kako bi smanjili zabrinutosti Komisije oko tržišnog natjecanja, a prije iznenađujućeg zahtjeva u pogledu MTS-a ranije ovog mjeseca.


Komisija je burzama dala rok do ponedjeljka da iznesu prijedlog u pogledu zadovoljenja njenog zahtjeva. Iz LSE-a su poručili kako takva prodaja zahtijeva regulatorno odobrenje od nekoliko europskih vlada te kako bi naštetila njihovom širem poslovanju u Italiji.


»Uzimajući u obzir sve relevantne faktore te djelujući u najboljem interesu dioničara, upravni odbor Burze je zaključio da se ne može obvezati na prodaju MTS-a«, poručili su u nedjelju navečer iz Londonske burze.


MTS je relativno mali dio poslovanja LSE-a, no predstavlja glavnu platformu za trgovanje obveznicama europskih država, posebice u Italiji, gdje je klasificiran kao ‘sistemski važno regulirano poslovanje’. LSE Grupa je također vlasnik Talijanske burze (Borsa Italiana) sa sjedištem u Milanu.


Iz Londona su poručili kako su i dalje uvjereni u osnovanost spajanja, no ujedinjenje snaga s Deutsche Boersom neće biti moguće ukoliko EK ne promijeni stajalište.Deutsche Boerse je poručila u nedjelju navečer kako će zajedno s LSE-om pričekati daljnju procjenu EK, a očekuje se će Komisija odluku donijeti do kraja ožujka.