Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 29° 1
Sutra: 29° 29° 1
27. lipnja 2019.
Američki milijarder ne vjeruje u Uniju

Soros: Europska unija se raspada kao što se raspao SSSR

George Soros / Foto REUTERS
George Soros / Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 26. travanj 2012. u 7:53 2012-04-26T07:53:10+02:00

Soros je upozorio da su druge zemlje, poput Japana i država Latinske Amerike, prošle slična iskustva i preživjele, ali EU nije država te nije »vjerojatno da će preživjeti«. 

Američki milijarder i investitor George Soros usporedio je krizu eurozone s čimbenicima koji su doveli do kolapsa Sovjetskog Saveza početkom 1990-ih.

»Europa je slična Sovjetskom Savezu, na način da kriza eura ima potencijal uništavanja, potkopavanja Europske unije. S dubokom socijalnom, gospodarskom i moralnom krizom u kojoj je Europa, možemo vidjeti sličan proces raspadanja«, rekao je Soros u raspravi o obrazovnoj politici u Budimpešti, prenosi u srijedu poslovni dnevnik Wall Street Journal. 

Soros, koji je rođen u Budimpešti, često posjećuje Mađarsku gdje drži predavanja.  Njegovi su komentari slični onima koje je dao na konferenciji u Danskoj prošloga tjedna, kada je rekao da kriza eurozone »još nije gotova, te da ide u pogrešnom smjeru«.

»Euro potkopava političku koheziju u Europskoj uniji, a ako nastavi tako, može čak i uništiti Europsku uniju«, rekao je u komentarima, koje prenosi Reuters. Gospodarstvo »može rasti iz prekomjernog duga, ali se ne može smanjivati iz prekomjernog duga«, dodao je.

On je ranije u travnju rekao da Europska unija vjerojatno neće preživjeti trenutnu dužničku krizu eurozone, bez pragmatičnije njemačke politike.

»Europa se suočava s dugim razdobljem gospodarske stagnacije ili još gorim od toga«, rekao je Soros na konferenciji za novinare u Berlinu 12. travnja.

Njemačke vlasti, posebice Bundesbank i Ustavni sud, ustraju na provedbi zakona koji su se pokazali neprimjenjivim i kriza prijeti »još uvijek nepotpunoj političkoj uniji«, istaknuo je.

Soros je upozorio da su druge zemlje, poput Japana i država Latinske Amerike, prošle slična iskustva i preživjele, ali EU nije država te nije »vjerojatno da će preživjeti«. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka