Spori buking

Slaba predsezona zabrinula iznajmljivače: ‘Svi su nam turisti pobjegli u Tursku’

Marina Kirigin

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Odlučiti se na samo djelomično popunjen apartman po punoj cijeni ili ipak spustiti cijenu i biti popunjen tijekom sva tri ljetna mjeseca – opcije su to o kojima u ovom trenutku moraju razmišljati brojni opatijski privatni iznajmljivači



OPATIJA – Privatni iznajmljivači na Opatijskoj rivijeri ne skrivaju nezadovoljstvo. Turistička sezona dolazi sporo i pretiho. Kišni svibanj u Opatiju je uglavnom donio kongresne goste, dok su oni individualni izostali.


To je najviše oštetilo sve brojniji opatijski obiteljski smještaj. Spori buking ne ulijeva nadu niti u puno bolje ljetne mjesec. Većina opatijskih privatnih iznajmljivača kaže kako su popunjeni tek u drugoj polovici srpnja i u kolovozu. Uzrok takve situacije mnogi vide u povratku Turske, ali i drugih Hrvatskoj konkurentskih turističkih zemalja na Mediteranu, koje su znatno spustile svoje cijene.


Sve više iznajmljivača


Hrvatska koja je posljednjih godina upravo na račun »krize« konkurentskih zemalja dizala cijene, sada se našla u situaciji da ih mora korigirati. Međutim, dobri poznavatelji turističkih kretanja smatraju da treba izdržati, da se treba oduprijeti tom pritisku i pokušati zadržati prošlogodišnje cijene, uz nadu da će broj dolazaka i noćenja ostati približno isti lanjskom. Uspije li se u tome, smatraju da će to biti najveći ovogodišnji turistički uspjeh Hrvatske.




No, osim nove situacije na svjetskom turističkom tržištu, Hrvatska, ali i Opatijska rivijera, suočava se i sa značajnim promjenama u destinaciji. Broj privatnih iznajmljivača raste munjevitom brzinom. Prema podacima iz opatijske udruge iznajmljivača, u 2018. godini na području Grada Opatije registrirano je 1.000 kreveta više u privatnom smještaju nego godinu dana ranije. Trend je to koji se nastavio i ove godine, što je potvrdio i vlasnik Turističke agencije »Volosko« koja na području Opatijske rivijere djeluje još od 2000. godine.


– Svake godine sve je više privatnih iznajmljivača. Broj smještajnih jedinica na godišnjoj razini raste za nekih 20 posto ili oko 500 novih smještajnih kapaciteta, a turista je isto. To zapravo dovodi do toga da se ostvareni turistički promet razvodni, a iznajmljivači su nezadovoljni jer nisu jednako efikasni kao što su bili onda kada je na tržištu bilo puno manje apartmana i kuća za odmor. S druge strane, u Opatiji i na našoj rivijeri ne radi se dovoljno na formiranju atraktivnog turističkog proizvoda.


Destinacija nam nije dovoljno prepoznatljiva, nedostaje sadržaja i događanja. Svedeni smo na sezonu koja u Opatiji traje od 20. srpnja do kraja kolovoza. Većina privatnih iznajmljivača u to je vrijeme popunjena, sve drugo je borba. Kvalitetni apartmani se lakše prodaju, a prodaja se uglavnom obavlja preko Bookinga, Airbnb-a i pritom sve najviše ovisi o prezentaciji i cijeni – govori Dražen Stanić, vlasnik turističke agencije »Volosko« navodeći kako privatni iznajmljivači s kojima radi za sada nisu spuštali cijene smještaja.


Ne treba paničariti


– Dugo sam u ovom poslu. Trendovi na tržištu su se bitno promijenili. Danas više nitko ne bukira ljetovanje pola godine unaprijed. Sve se događa u zadnji čas. Zato smatram da ne treba paničariti. Pripremljen sam na last minute rezervacije.


Moji iznajmljivači nisu spuštali cijene, išli smo s nekim uobičajenim akcijama, ali u principu nema nikakvih odstupanja u odnosu na lani. Istina je da uvijek ima onih koji ruše cijene, ali mislim da se ipak radi o malom broju iznajmljivača, pojedincima. Spuštanjem cijena privlači se slaboga gosta koji vrlo često zna biti puno zahtjevniji – rekao je Stanić.


Imati samo djelomično popunjen apartman po punoj cijeni ili spustiti cijenu i biti popunjen sva tri ljetna mjeseca – opcije su to o kojima u ovom trenutku razmišljaju brojni opatijski privatni iznajmljivači. Njihov financijski učinak pokazat će na kraju sezone tko je pametnije i bolje postupio i je li spuštanje cijena dovelo do bolje popunjenosti objekta.


U međuvremenu za mnoge ostaje strah i strepnja. Za one koji su preselili iz kuća i stanova kako bi ih iznajmljivali, o tome hoće li pokriti troškove preseljenja i života na drugoj lokaciji, za one druge koji su investirali u turističke objekte hoće li pokriti troškove kredita. Istovremeno, svake godine lagano, ali sigurno rastu razna davanja, »množe« se porezi, raste boravišna pristojba, turistička članarina.


Prazan apartman ipak najskuplji


– Nisam od onih koji su se preselili da bi iznajmljivali, tako da apartman iznajmljujem tijekom cijele godine. Zadovoljna sam popunjenošću u proteklom mjesecu, međutim cijena smještaja u mom apartmanu u odnosu na lanjski svibanj bila je gotovo upola niža.


Apartman koji se nalazi u glavnoj opatijskoj ulici prošle sam godine u svibnju prodavala za preko sto eura, a ove godine cijena smještaja po danu u svibnju bila je 60 eura. Moje je mišljenje da je prazan apartman ipak najskuplji – rekla je privatna iznajmljivačica s opatijske Slatine.