Poslali požurnicu

Sindikat traži hitan stečaj Tiba: Radnici posla imaju još za tri dana, a mjesecima rade bez plaće

Orjana Antešić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Situacija u matuljskoj tvornici je očajna. Prema onom što su mi prenijele kolege, posla imaju za još tri dana, a onda će radnici doći u situaciju da dolaze u tvrtku u kojoj, osim što ne dobivaju plaću, nemaju što ni raditi

RIJEKA  Iz Sindikata Istre, Kvarnera Dalmacije (SiKD) uputili su Trgovačkom sudu u Rijeci požurnicu za otvaranje stečaja nad matuljskom Tvornicom industrijske i brodske opreme (TIBO) jer će uskoro biti dva mjeseca otkad je predan zahtjev za pokretanje stečajnog postupka, a da se ništa u međuvremenu nije dogodilo. To da jedan sindikat traži da se čim prije pokrene stečaj nije čudno jer je to ostala jedina preostala opcija u kojoj bi se za TIBO i njegovih sedamdesetak radnika stvari mogle pokrenuti s mrtve točke, na kojoj se nalaze već mjesecima.Situacija u matuljskoj tvornici je očajna. Prema onom što su mi prenijele kolege, posla imaju za još tri dana, a onda će radnici doći u situaciju da dolaze u tvrtku u kojoj, osim što ne dobivaju plaću, nemaju što ni raditi.  Što reći o tome da su mnogi prisiljeni dolaziti na posao pješice jer nemaju novaca ni za autobusnu kartu, a kamoli za marendu, da su radnici, koji su bez plaće mjesecima, morali odlaziti i na teren montirati opremu, prenio je povjerenik ureda za pulsko i riječko područje SiKD-a Rajko Kutlača, koji je na temu TIBO-a jučer ponovo održao konferenciju za novinare.

Prema njegovim navodima, iz ovog su sindikata poslali požurnicu Trgovačkom sudu prije desetak dana, no povratnih informacija još nisu dobili. Upozorio je jučer Kutlača na još jedan problem, a to su podjele među samim radnicima ove matuljske tvornice jer je jedan dio njih, od zadnjih priljeva novca na račun tvornice,  dobio četiri zaostale plaće dok ostali potražuju čak osam plaća u ovom trenutku.


– Od te četiri plaće, istina, neke su isplaćene temeljem ovrha koje su ti radnici podnijeli Fini, no ne sve. U pravilu, radnici iz pogona nisu dobili nijednu plaću već ljudi koji su, očito,  bliže »vatri«. Nitko me, ne može uvjeriti da redoslijed isplate plaće radnicima radi itko drugi do li uprava samog Tiba. Na taj način, učinila se diskriminacija među ljudima i ovim putem pozivam Državno odvjetništvo da preispita na koji su se način i po kojoj osnovi isplatile plaće pojedinim ljudima u Tibu, kazao je Kutlača, ali zasad ne izlazeći s konkretnim imenima.


Prema informacijama koje je, kazao je, dobio od članova svojeg sindikata u Tibu, direktor ove tvornice Matko Pekić ovaj je tjedan na godišnjem odmoru, pa se ovaj sindikalist pita je li to primjereno trenutku i agoniji u kojoj se matuljski pogoni nalaze. Prema navodima Kutlače, za vrijeme godišnjeg odmora nema ni  službenog vozila Uprave u krugu tvornice.




– Jasno je zašto želimo da se čim prije pokrene stečaj jer ova agonija TIBO-a mora se prekinuti na ovaj ili onaj način. U stečaju dio radnika koji će moguće biti zadržan barem će moći računati na kakvu-takvu plaću, a ostali na prava i naknade koja im pripadaju prijavom Zavodu za zapošljavanje.