Državna komisija objavljuje

STRABAG PROTIV KINEZA Državna komisija zaprimila žalbu na odluku o izvođaču radova na Pelješkom mostu

Darko Pajić

No, zanimljivo je napomenuti kako je Strabag u financijskom dijelu poslao najskuplju ponudu za izgradnju mosta, koja je vrijedna 2,62 milijardi kuna bez PDV-a, što znači da je skuplja oko 540 milijuna kuna od kineske ponude.



RIJEKA Unutar zakonski predviđenog roka od 10 dana tvrtka Strabag AG uputila je Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) žalbu na natječaj Hrvatskih cesta za izbor graditelja Pelješkog mosta na kojem je usvojena odluka da se taj posao dodjeljuje kineskoj tvrtki »China Road and Bridge Corporation«, koja je poslala financijski najpovoljniju ponudu u vrijednosti od 2,08 milijardi kuna bez PDV-a.


Riješiti što prije


Žalba je zaprimljena jučer i ta činjenica neumitno će dodatno produžiti proceduru javnog natjecanja te odgoditi potpis ugovora i početak gradnje mosta, koja se očekivala tijekom proljeća ove godine.


U ovom trenutku nemoguće je predvidjeti kada će biti donesen pravorijek Državne komisije, koja je na svojoj internet stranici objavila informaciju o primitku žalbe, kao i kakva bi odluka na kraju mogla biti donesena. No, zanimljivo je napomenuti kako je Strabag u financijskom dijelu poslao najskuplju ponudu za izgradnju mosta, koja je vrijedna 2,62 milijardi kuna bez PDV-a, što znači da je skuplja oko 540 milijuna kuna od kineske ponude.




Informaciju koji su točno argumenti Strabaga u žalbenom postupku jučer nije bilo moguće službeno doznati, jer u Hrvatskim cestama ne mogu komentirati pitanja u nadležnosti Državne komisije. Žalba se u svakom slučaju može odnositi na proceduralna pitanja, nedostatke u natječaju ili dokumentaciji za natječaj, osporavanje dokumentacije na temelju koje je donesena odluka itd., a DKOM bi prvo morao donijeti odluku o tome je li žalba pravovaljana ili nije, odnosno hoće li biti prihvaćena ili poništena.


Ako se žalbeni postupak prihvati, zasigurno će biti zatraženo i mišljenje Hrvatskih cesta kao naručitelja o spornim pitanjima u žalbi, a cijeli taj proces zahtijeva dodatno vrijeme. Ono što je od ranije poznato, resorni ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković naglašavao je kako će u slučaju žalbe o njoj autonomno odlučivati Državna komisija, kao i da se u taj proces ne može miješati, ali je također naglašena i intencija da se eventualne žalbe razriješe u najkraćem mogućem roku kako se početak realizacije projekta ne bi nepotrebno odgađao. U svakom slučaju žalbeni postupak mogao bi natječaj produljiti i nekoliko mjeseci, a najgori scenario za realizaciju projekta bila bi odluka o poništenju natječaja, jer bi se tako cijela procedura vratila na početak.


Moguće i nove žalbe


Prema Zakonu o javnoj nabavi precizno je određena i visina naknade za pokretanje žalbenog postupka, a ta naknada raste ovisno o visini vrijednosti nabave. Financijski najveća kategorija odnosi se na vrijednost radova većoj od 60 milijuna kuna u što spada i Pelješki most, pa je tu žalitelj, odnosno Strabag morao uplatiti svotu od 100.000 kuna za pokretanje žalbe. Osim Strabaga žalbu još uvijek, odnosno do kraja ovog tjedna može uložiti i treći ponuđač, a to je konzorcij talijanskog Astaldija i turskog IC Ictas.


U projektu Pelješkog mosta također je još uvijek otvorena i mogućnost žalbe na postupak odabira tvrtke koja će biti zadužena za nadzor izgradnje, gdje su prošlog tjedna otvorene tri pristigle ponude, a najjeftinija je ona u vrijednosti 49,37 milijuna kuna, koja je stigla od zajednice ponuditelja u kojoj su Institut građevinarstva Hrvatske (IGH), Centar za organizaciju građenja i Investinženjering.