Novi podaci

S ovim se Vlada neće hvaliti: Industrijska proizvodnja pala u odnosu na lani

Hina



Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u kolovozu je pala za 1,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).


Prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, u kolovozu je u odnosu na srpanj industrijska proizvodnja pala za tri posto.


Prema glavnim industrijskim grupacijama, u osmom je mjesecu na godišnjoj razini najviše, za 9,6 posto, porasla proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, proizvodnja energije porasla je za 3,5 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju 2,9 posto.




Pad je u kolovozu na godišnjoj razini zabilježila proizvodnja kapitalnih proizvoda i to za 13 posto te intermedijarnih proizvoda za 5,1 posto.


Na mjesečnoj razini, industrijska proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je za 1,2 posto, kapitalnih proizvoda za 0,2 posto, a energije za 0,1 posto.


Istovremeno je proizvodnja intermedijarnih proizvoda smanjena za 6,2 posto, a netrajnih proizvodi za široku potrošnju 3,9 posto.Prema područjima Nacionalne klasifikacije djelatnosti, na godišnjoj razini, industrijska proizvodnja pala je u rudarstvu i vađenju za 5,1 posto, te u prerađivačkoj industriji za 2,7 posto, dok je u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji porasla za 5,4 posto.

U kolovozu u odnosu na srpanj sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja pala je u prerađivačkoj industriji za 4,9 posto i u rudarstvu i vađenju za 3 posto. U opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji porasla je za 1,2 posto.


Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u kolovozu manji je za 0,4 posto u odnosu na srpanj, dok je na godišnjoj razini manji za 3,4 posto.


U prvih osam mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja porasla za 0,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pri čemu najznačajnija sastavnica, prerađivačka industrija, porasla za 0,5 posto.


»Iako i u nastavku godine možemo očekivati razmjernu volatilnost kod ovog indikatora, ostajemo pri ocjeni da će obujam (industrijske proizvodnje) u 2019. zabilježiti pozitivnu stopu. Pri tome će domaća potražnja ostati relativno snažna dok će usporavanje glavnih hrvatskih trgovinskih partnera i još uvijek niska konkurentnost ograničavati snažniji rast. Na razini cijele 2019. stopa rasta će ostati skromna, oko 1,5 posto«, prognoziraju analitičari Reiffeisen banke.