"Kategorički protiv"

RUSI ODBILI DATI KREDIT AGROKORU Sberbank smatra da uvjeti financiranja nisu pošteni

Hina

Maksim Poletaev, Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Maksim Poletaev, Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Kada smo mi molili takav status za naše tražbine od 100 milijuna eura, odbili su nas pozivajući se da to nije u skladu s lex Agrokorom, a sada te uvjete predlažu svima, uključujući fondove koji su kupili dug na tržištu za 30 do 35 posto njegove vrijednosti. Ne razumijemo tu logiku, rekao je Poletaev



Sberbank neće sudjelovati u novom financiranju Agrokora jer smatra da uvjeti toga financiranja nisu pošteni, izjavio je za Bloomberg prvi zamjenik predsjednika Uprave Sberbanka Maksim Poletaev, a prenosi ruski poslovni portal Finanz.


Jednaki uvjeti sudjelovanja u novome kreditu za najveći hrvatski maloprodajni lanac predlažu se i bankama i špekulativnim fondovima, rekao je Poletaev u telefonskom intervjuu Bloombergu.


Sberbank je po njegovim riječima »kategorički protiv« plana Agrokora za osiguravanje novoga financiranja.




Bloomberg podsjeća da se Agrokor početkom godine suočio s nemogućnošću podmirivanja obveza te da se po posebnom zakonu nalazi pod upravom izvanrednog povjerenika, koji je kreditorima predložio novu shemu financiranja kompanije, po kojoj bi im za iznos novog kreditiranja bio priznat povlašteni status i za ranije odobrene kredite (tzv. roll up).


»Kada smo mi molili takav status za naše tražbine od 100 milijuna eura, odbili su nas pozivajući se da to nije u skladu s lex Agrokorom, a sada te uvjete predlažu svima, uključujući fondove koji su kupili dug na tržištu za 30 do 35 posto njegove vrijednosti. Ne razumijemo tu logiku«, rekao je Poletaev.


Poletaev se u ponedjeljak susreo s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem i ministricom gospodarstva Martinom Dalić, a potom i s izvanrednim povjerenikom Antom Ramljakom.


Ramljak je nakon toga kazao da je s predstavnicima Sberbanka imao otvoren i konstruktivni razgovor i da se razgovaralo o novom modelu financiranja koncerna u kojem je ruskoj banci ponuđeno da sudjeluje te da novi kredit ne ovisi o tome hoće li ta banka u njemu sudjelovati.


»Vidjet ćemo pristaju li na sudjelovanje u tom kreditu«, izjavio je te pozvao Sberbank da se pridruži klubu banaka koji će u Agrokor upumpati novu likvidnost.