Statistika DZS-a

RADI SE, GRADI SE Gradi se više zgrada, osobito novogradnji, a manje cesta, pruga, mostova, cjevovoda…

Hina

Na godišnjoj je razini, u travnju ove prema travnju prošle godine, obujam radova izvedenih na zgradama povećan za 11,3 posto, dok je na ostalim građevinama manji za 6,3 posto. Na zgradama odrađeno 52,4 posto radnih sati građevinara, a na ostalim građevinama 47,6 posto



ZAGREB  Obujam građevinskih radova u travnju ove godine bio je 3,6 posto veći nego u istom lanjskom mjesecu, pokazuju privremeni podaci o indeksima građevinskih radova koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).


Prema privremenim sezonski i kalendarski prilagođenim podacima DZS-a, indeks obujma građevinskih radova u travnju veći je za 1,7 posto u odnosu na prethodni mjesec.


Na godišnjoj je razini, u travnju ove prema travnju prošle godine, obujam radova izvedenih na zgradama povećan za 11,3 posto, dok je na ostalim građevinama manji za 6,3 posto.




Službena statistika u ostale građevine ubraja one koje nisu zgrade, poput cesta, pruga, cjevovoda, mostova, brana, sportskih terena i sl.


Podaci DZS-a pokazuju i da je u travnju ove godine 57,1 posto radnih sati na gradilištima odrađeno na novogradnji, a 42,9 posto na rekonstrukcijama, popravcima i održavanjima.


Pritom je na zgradama odrađeno 52,4 posto radnih sati građevinara, a na ostalim građevinama 47,6 posto.


Po podacima DZS-a, u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje građevinska je aktivnost porasla za 3,4 posto.


Pritom su radovi na zgradama povećani za 10,9 posto, dok je obujam radova na ostalim građevinama smanjen za 6,8 posto.