Predsjednik udruge dobavljača

Pucar smatra da će nagodba osigurati opstanak Agrokora i dobavljača

Hina

Marin Pucar / Snimio Davor Kovačević

Marin Pucar / Snimio Davor Kovačević

Izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško u ponedjeljak je nakon sastanka u Banskim dvorima izjavio da se sutra ujutro očekuje glasovanje Privremenog vjerovničkog vijeća o finalnom tekstu nagodbe



ZAGREB Završni koncept nagodbe koji je danas predstavljen dobavljačima, osigurat će njihovu opstojnost i opstojnost Agrokora, ocijenio je u ponedjeljak predsjednik udruge Agrokorovih dobavljača i čelni čovjek Podravke Marin Pucar.


»Mislim da će ovaj finalni koncept nagodbe osigurati opstojnost Agrokora i svih dobavljača«, kazao je Pucar u izjavi za novinare nakon sastanka udruge dobavljača, na kojemu je predstavljen završni koncept nagodbe u sklopu izvanredne uprave u Agrokoru.


Pucar je izvijestio da u tom konceptu ima novih elemenata koji još više idu u prilog dobavljačima, koji su, kako je rekao, u prvom krugu ostali donekle zakinuti.




Na pitanje novinara koji su to novi elementi, kazao je kako je riječ o bilateralnim dogovorima između pojedinih dobavljača koji su bili prvenstveno u regresnim i kreditnim odnosima s Konzumom odnosno Agrokorom te da su pronađeni kompromisi koji će zadovoljiti obje strane u okviru nagodbe.


»Očekujem da svi dogovori koji su postignuti u bilateralnim razgovorima između Agrokora i pojedinih dobavljača budu ispoštovani i s punim optimizmom idemo ka tome da se nagodbe izglasa, a isto tako da Agrokor i maloprodajni kanali krenu s restrukturiranjem«, rekao je Pucar.


Podsjetio je pritom da su se Agrokor i dobavljači obvezali kako će dio graničnog duga od 80 milijuna eura biti isplaćen u iduće četiri godine te kako su se dobavljači u tom cilju obvezali podržavati Agrokor i Konzum u idućem razdoblju, kako bi naplatili i preostali dio graničnog duga koji sad još ostaje nenaplaćen i ovisi o rezultatima poslovanja Konzuma.


Upitan može li se reći da su Franck, Alca i Agram stali uz nagodbu, a da je jedino Adris ostao izvan nje, Pucar je odgovorio kako misli da je u tom smjeru napravljen finalni koncept nagodbe, s tim da se očekuje, kako je rekao, da oni to potvrde u bilateralnim sporazumima koji će napraviti ovih dana, kako su preliminarno i dogovorili.


Izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško u ponedjeljak je nakon sastanka u Banskim dvorima izjavio da se sutra ujutro očekuje glasovanje Privremenog vjerovničkog vijeća o finalnom tekstu nagodbe.


Upitan o Adris grupi, Peruško je samo kratko odgovorio: »Za sada ništa«.


Alca je pak u ponedjeljak izvijestila kako njezina uprava i nadzorni odbor smatraju da je nagodba najbolje rješenje za Agrokor i njegove vjerovnike te podržavaju izvanrednu upravu u nastojanjima za postizanje pravične nagodbe, koja podrazumijeva da svi sudionici podnesu teret otpisa potraživanja do mjere koja će im ipak osigurati nastavak poslovanja i očuvanje radnih mjesta.