Prodani bankama

Propao Bourbon, vlasnik tegljača kojim je upravljao hrvatski kapetan Dino Miškić

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot

Foto Screenshot



Tvrtka Bourbon Corporation, u sklopu koje djeluje Bourbon Offshore, vlasnik broda Bourbon Rhode, koji je zajedno s hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem potonuo u rujnu na Atlantiku za vrijeme uragana Lorenzo, prodala je svoju imovinu konzorciju francuskih kreditorskih banki. Bourbon je zahtjev za bankrotom podnio još u kolovozu, a sud u Marseilleu sad je odlučio o njihovom zahtjevu.


Budućnost tvrtke bila je upitna mjesecima, a sad je sud odlučio prodatio kompletnu imovinu korporacije Bourbon, kao vodeće tvrtke holdinga. Konzorcij SPP, novog vlasnika Bourbona čine banke BNP Paribas, Societe Generele, Natixis, Credit Mutiel, CIC i Credit Agricole, a vlasništvo nad Bourbonom preuzimaju 2. siječnja 2020. godine.


SPP pokriva 1,4 milijarde eura dugova posrnulog Bourbona, što čini 75 posto ukupnih dugova, a ponudili su i 150 milijuna eura novog financiranja.




Podsjetimo, tegljač Bourbon Rhode potonuo je 26. rujna usred Atlantika, a u potonući su poginula četvorica članova posade, dok se njih još sedmorica smatraju nestalima, zajedno s kapetanom Dinom Miškićem iz Šibenika. Bourbon je potragu za preživjelima prekinuo još u listopadu.