Cijena - prava sitnica

Prodaje se 190 milijuna kubika Inina plina iz skladišta Okoli

Hina

Početna jedinična cijena je 2,29 kuna po kubiku, postupak prodaje traje najviše četiri uzastopna dana i traje dok se ne proda sav plin u skladištu, najviše u četiri kruga, s tim da se u svakom sljedećem krugu cijena smanjuje



ZAGREB Tvrtka Prirodno skladište plina (PSP) u ponedjeljak, 14. travnja, započinje s otvorenim postupkom prodaje plina kojeg Inina tvrtka Prirodni plin nije povukla iz skladišta Okoli – prodavat će se oko 193 milijuna prostornih metara plina, a početna jedinična cijena je 2,29 kuna po kubiku.


Na početak prodaje plina iz skladišta Okoli priopćenjem su danas reagirali iz Ine iz koje ističu da su joj svi zahtjevi za produženje roka za povlačenje plina odbijeni te da bi Prirodni plin zbog prodaje svoga plina iz skladišta mogao izgubiti gotovo 350 milijuna kuna prihoda.


PSP je obavijesti o otvorenom postupku prodaje plina u skladištu Okoli objavio na svojim internet stranicama. Početna jedinična cijena je 2,29 kuna po kubiku, čime je, kako se doznaje, prihvaćena cijena koju je predložio Prirodni plin.  PSP je jučer objavio pravila i uvjete otvorenog postupka prodaje nepovučenog plina u skladištu, a za taj će se plin nadmetati korisnici skladišta – HEP, Prvo plinarsko društvo (PPD), MET Croatia Energy Trade i Plinacro.




Prema pravilima, postupak prodaje traje najviše četiri uzastopna dana i traje dok se ne proda sav plin u skladištu, najviše u četiri kruga, s tim da se u svakom sljedećem krugu cijena smanjuje (u drugom iznosi 75 posto početne najniže jedinične cijene, u trećem 50 posto, a u četvrtom krugu 25 posto početne najniže cijene).


Kriterij za izbor najpovoljnije ponude je najviša jedinična cijena plina, ponude će se rangirati od najviše prema najnižoj dok se ne proda ukupna količina plina.


Od ukupnih sredstava prikupljenih u otvorenom postupku, vlasniku plina, Prirodnom plinu pripast će 90 posto iznosa, a 10 posto će zadržati PSP za svoje usluge. No, s obzirom da je tarifa kojom se financira PSP regulirana, u idućem će regulatornom razdoblju PSP-ova tarifa biti smanjena s obzirom na prihod koji će dobiti od prodaje.


Iz PSP-a objašnjavaju da je, temeljem ugovora o skladištenju plina iz 2009., jedini korisnik bila tvrtka Prirodni plin, koja je do kraja ožujka ove godine zakupila sve raspložive kapacitete skladišta Okoli i vlasnik je svih uskladištenih količina. Istekom tekuće skladišne godine taj je ugovor istekao, pa je 1. travnja pristup sustavu skladišta plina omogućen trećoj strani, kao preduvjet potpune liberalizacije tržišta, ističu iz PSP-a.


U skladu s europskim zakonskim okvirima, PSP je bio obvezan ponuditi sve svoje kapacitete tržištu te ovisno o pristiglim zahtjevima za rezervaciju kapaciteta ugovoriti usluge skladištenja plina.


Rezervacije i raspodjele održane su tijekom veljače i svi su raspoloživi kapaciteti rasprodani opskrbljivačima tržišta, a iz PSP-a podsjećaju da je najveći dio, 70 posto ukupnog broja standardnih paketa skladišnog kapaciteta, dodijeljen HEP-u, u skladu s Vladinom odlukom o određivanju prioriteta prilikom provođenja postupka za raspodjelu kapaciteta sustava skladišta plina opskrbljivaču na veleprodajnom tržištu plina, za razdoblje do 31. ožujka 2017.


Operatoru transportnog sustava, tvrtki Plinacro osiguran je traženi kapacitet sustava skladišta plina za potrebe korištenja operativne zalihe, a ostalo je raspodjeljeno PPD-u, Prirodnom plinu i MET Croatia Energy Trade.


Na početak prodaje plina iz skladišta Okoli reagirali su danas iz Ine iz koje ističu da su joj svi zahtjevi za produženje roka za povlačenje plina odbijeni te da bi Prirodni plin mogao izgubiti gotovo 350 milijuna kuna prihoda. Naime, kako navode u priopćenju, u završnom bi, četvrtom krugu prodaje cijena mogla iznositi samo 25 posto od početne cijene od 2,29 kuna po kubiku. Kako će se prodavati 193 milijuna kubika plina u vlasništvu Prirodnog plina, u tom bi slučaju gubitak u prihodu te tvrtke iznosio gotovo 350 milijuna kuna, navodi se u priopćenju.


Naime, kako objašnjavaju, Prirodnom je plinu u skladištu preostalo nešto više od 200 milijuna kubika plina, odnosno gotovo 40 posto od ukupnog skladišnog kapaciteta, za koji, po donošenju odluke Vlade RH o izravnoj dodjeli 70 posto skladišnih kapaciteta HEP-u, nije uspio osigurati skladišne kapacitete.


U Ini tvrde da je Prirodni plin do 1. travnja, sukladno zakonskoj obvezi, u skladištu Okoli zadržao značajne količine plina kako bi omogućio sigurnu opskrbu kućanstava. Promjenom regulative, Prirodni plin našao se u situaciji da taj plin mora hitno prodati, navode iz Ine i ističu da su od Ministarstva gospodarstva, HERA-e i PSP-a zatražili da se tvrtki omogući povlačenje, odnosno prodaja tog plina na tržištu do kraja srpnja, ali su svi zahtjevi odbijeni. Dodaju i kako se Prirodni plin obratio i trenutnim korisnicima skladišta (HEP, PPD, MET), no kako su bili upoznati da će uslijediti prisilna prodaja te da će se plin prodavati po sniženoj cijeni, nisu odgovorili na ponudu.


»Ovakvo postupanje smatramo izuzetno nekorektnim i štetnim za kompaniju, pri čemu su sve zainteresirane strane znale kakvu bi posljedicu odluka Vlade RH, bez prijelaznog razdoblja u kojem bi se omogućilo povlačenje plina iz skladišta, imala za Prirodni plin s obzirom da je u vrijeme donošenja nove regulative bilo jasno da Prirodni plin u skladištu ima velike količine plina koje neće moći povući do isteka ugovora. Ovakve odluke uništavaju vrijednost kompanije stavljajući Inu u nepovoljnu tržišnu poziciju u usporedbi s njenim konkurentima«, zaključuju iz Ine.